Publicitat
Publicitat

A Sant Julià també agrada el senderisme

200 participants recorren els camins de la parròquia en el primer 'Tomb lauredià'

Aquest dissabte al matí gairebé dos-cents lauredians s'han aplegat als camins de la parròquia de Sant Julià per participar en la caminada popular 'El Tomb Lauredià'. Ho han fet en tres circuits, de quatre, vuit i setze quilòmetres. L'objectiu no era fer competició, sinó més aviat aprofitar per compartir les vistes amb els amics i la família i conèixer les zones altes al voltant del nucli urbà.

Els participants, vuitanta a les curses curta i mitja i una quarantena a la llarga, han agraït a l'organització la bona senyalització i han lamentat la pluja de la matinada, que ha deixat els camins enfangats. Els recorreguts, amb sortida al centre de Sant Julià, han passat per llocs com Auvinyà, Aixirivall, Nagol, el coll de la Tàpia, o el coll de Jou. Amb la bona participació membres de l'organització s'han mostrat convençuts que la iniciativa arrelarà a la parròquia. Després de les curses s'ha celebrat un dinar popular pels participants i acompanyants.

Després d'adequar els camins de muntanya, el Comú de Sant Julià de Lòria i la societat gestora del Centre esportiu, Sasectur, han aprofitat per organitzar una caminada popular que ha tingut gran rebuda, amb 198 participants.

Els més matiners han sortit a les vuit del matí per recórrer el circuit del centre urbà a Auvinyà, el Solà del Mas, Aixirivall, Nagol, Aixovall, el coll de la Tàpia, el coll de Jou i tornada a Sant Julià. Alguns, fins i tot, han aprofitat per fer-ho corrent, "per preparar altre curses", com ha explicat el Sergi Bardia, que s'ha encarregat de l'avituallament d'Aixirivall.

Ha estat un recorregut de setze quilòmetres, amb un desnivell positiu acumulat de 850 metres, però això no ha impedit que famílies aficionades al senderisme l'hagin recorregut al seu ritme, gaudint de les vistes o d'indrets com les esglésies de Sant Romà d'Auvinyà, la d'Aixirivall o Sant Serni i Sant Martí de Nagol. Pilar Capdevila, una d'elles, ha lamentat el fang que s'ha generat amb les pluges de la matinada però s'ha mostrat molt satisfeta d'haver-se proposat completar un tomb a tot Sant Julià, per camins que ja coneixia de manera separada. Capdevila també ha agraït que ho hagin "enfocat com una marxa popular".

A les 10 hores han sortit els participants de la caminada de nivell mitjà, de vuit quilòmetres, que s'ha limitat a la part est del recorregut, pel vessant del solà. Ha estat el circuit amb més participants, amb un bon ambient i molts riures. També el curt, de quatre quilòmetres, una pujada i baixada a Aixirivall. David Borràs, que ha fet el llarg, però hi ha coincidit a l'avituallament, assegurava que els recorreguts no són difícils, però que s'ha d'anar "a poc a poc i bona lletra" i es marcava les 13 hores com a hora límit per acabar.

Bardia, per la seva banda, ha ajudat els senderistes amb allò que necessitaven i ha garantit que la idea arrelarà a la parròquia, "si ens acompanya el temps, que sempre és important". Els organitzadors han destacat el fet que sigui accessible a tothom, adults i infants, la qual cosa explica l'alta participació.