Publicitat
Publicitat

La zona de Santa Coloma i la capital, l'única amb "perill molt alt d'incendi"

Un juliol tirant a humit i les previsions de precipitacions per aquest dimecres allunyen el Principat del risc elevat en el qual es troba immers Catalunya

La darrera actualització sobre el risc de patir incendis al Principat mostra una única zona amb "perill molt alt d'incendi". Es tracta, tal com han informat des del cos de Bombers, de la zona central del país, més concretament Andorra la Vella i Santa Coloma, partint de les dades extrapolades de l'estació de control ubicada a la Comella. Les estacions lauredianes d'Aixàs i Borda Vidal, i la ubicada al centre d'Escaldes-Engordany, presenten un "perill alt d'incendis". Pel que fa a la resta del país, es troba en situació moderada o baixa de risc de flames.

Des del cos de Bombers han exposat que, partint del fet que ens trobem en ple mes de juliol i que les temperatures són elevades, la radiografia actual de perill d'incendis no supera uns llindars alarmants. "No preocupa", i més tenint en compte la previsió de precipitacions per aquest dimecres, sumat al fet que aquest mes de juliol està sent més aviat plujós.

Només si ara s'encadenessin diversos dies seguint amb aquesta tendència de temperatures elevades i baixa humitat, variarien els factors del mapa i els bombers començarien a aplicar mesures preventives, tals com la prohibició de fer foc al bosc i de barbacoes.

Tornant a l'únic punt amb risc alt d'incendi, a Santa Coloma i la capital, aquesta situació indica que hi ha probabilitats que es doni un incendi superficial intens, amb flames entre 2,6 i 3,5 metres. Només seria possible lluitar contra un incendi així "des de terra durant els primers 10 minuts després de l'inici del foc; desprès caldrà actuar atacant el front amb avions o helicòpters cisterna", exposen des de la pàgina web de l'Institut d'Estudis Andorrans.

Bombers recorda que el 81% dels incendis que es produeixen a Andorra són provocats directa o indirectament per l'home. Cal trucar al 112 si es visualitzen flames i tenir especial cura durant aquestes dates de les enceses de foc, la crema de rostoll o el manteniment dels vehicles de motor que circulen per la muntanya, entre d'altres.

Catalunya, en estat d'alerta

La situació del Principat contrasta amb la de Catalunya. Aquest mateix dimarts els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya han publicat un mapa de risc d'incendi amb pràcticament totes les comarques afectades, tot i que sobretot la perillositat la trobem a la Catalunya central i en punts de les comarques de Lleida. Per aquest motiu ha quedat activada l'alerta del pla d'emergències per incendis forestals a Catalunya (Infocat), fins aquest dijous, coincidint amb l'onada de calor.

De fet, aquest dilluns van produir-se tres focs a Catalunya, un al terme municipal de Sant Feliu Sasserra (Bages), un a la zona de la central elèctrica al municipi de Juià (Gironès) i, finalment, un tercer a la zona de Morellàs i les Illes, al Vallespir, que va obligar a tallar durant tres hores l'AP-7 i la N-II.