Segona jornada de mobilitzacions en els accessos a Andorra

El moviment dels 'gilets jaunes' continua amb les seves accions de protesta que s'acosten al Principat amb un tall, aquest diumenge al matí a La Remise, a Vèbre

La segona jornada de mobilitzacions dels 'gilets jaunes' (armilles grogues) continua afectant els accessos a Andorra tot i que amb menys intensitat que el dissabte. Aquest diumenge, però, els manifestants han instal·lat un control a La Remise, a la població de Vèbre, entre Luzenac i Les Cabannes a la RN20 i a uns 40 quilòmetres del Pas de la Casa. El tall és alternatiu i de tant en tant  els 'armilles grogues' deixaven passar els vehicles després d'explicar als seus ocupants els motius de la mobilització que són, principalment, l'augment dels preus dels carburants però també la política econòmica del president francès Emmanuel Macron.  En moltes de les protestes es demanava la dimissió de Macron, al qual acusen de preocupar-se només dels rics.  Macron ha impulsat una pujada de preus dels carburants per promoure la transformació energètica.

Tot i que la mobilització havia estat convocada, moltes de les protestes puntuals s'han generat de forma espontània. Així, aquest diumenge, els manifestants han optat per bloquejar l'accés a gasolineres i centres comercials com en el cas dels Intermarché de Foix i de Pamiers o els Super U de Tarascon i de Verniolle. A les onze del matí, un grup intentava tallar el túnel de Foix, tot i que està tancat a la circulació des de la matinada, i uns cinquanta manifestants volien bloquejar l'entrada al centre comercial Super U de Lavelanet i al restaurant Mc Donald's.

La situació és més complicada a la Catalunya Nord, a la zona de Perpinyà. La policia francesa ha comunicat que també hi ha concentracions a Carcassone, Montauban, i Lezignan-Corbières. Segons el ministre de l'InteriorChristophe Castaner, la protesta deixa, pel moment, un balanç d'un mort,  47 ferits, tres d'ells greus, i 24 detinguts.