Societat 23/11/2017

Seminari sobre la computació quàntica en la informàtica

Els experts asseguren que aquesta tecnologia protagonitzarà en molt pocs anys una gran revolució a escala mundial

ARA Andorra
2 min
Les oficines centrals d'Andorra Telecom. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa tecnologia quàntica, en el que treballen científics de tot el món, implica un sistema de computació destinat a revolucionar la informàtica amb ordinadors milions de vegades més ràpids que els actuals. El seminari del proper dilluns s'ha batejat com a 'Andorra Quantum Valley'. L'obertura de l'acte anirà a càrrec del secretari d'Estat de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Antoni Rodríguez Angrill, que donarà pas a la primera de les conferències protagonitzada pel catedràtic de física quàntica de la Universitat de Barcelona, José Ignacio Latorre, amb la ponència 'Computació i ciberseguretat quàntica'.

La segona de les ponències anirà a càrrec d'Alfonso Rubio, director general d'Entanglement Partners, i que duu per títol 'Tecnologies quàntiques: Aplicacions pràctiques i oportunitats de negoci'. Seguidament, Rubio i Latorre compartiran una taula rodona amb el director de Seguretat i Control d'Andorra Telecom, Cesar Marquina, i el director general de Dekalan, Ferran Martínez. El president de Quantum World Association (QWA), Òscar Sala, actuarà com a moderador. Clouran el seminari el president d'ISACA Barcelona, Joan Barceló, i el director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal.

Marquina ha explicat que aquest seminari és una oportunitat per donar a conèixer la computació quàntica, "que protagonitzarà en molt pocs anys una gran revolució tecnològica a escala mundial i que, amb la seva gran capacitat de processament, trencarà els límits existents en la computació i serà un suport incalculable en moltes àrees com són el món de les finances, la física o la medicina". La potència de la nova tecnologia significa, no obstant això, una amenaça per a la confidencialitat de les dades tal com la coneixem avui, per la seva capacitat de desxifrar els algoritmes d'encriptació. Alhora, "pot esdevenir una important garantia per la nostra informació si es desenvolupa al mateix ritme l'anomenada encriptació quàntica", ha apuntat Marquina.

stats