Publicitat
Publicitat

S'incrementa la vigilància als dipòsits de gasoil soterrats

En els últims anys s'han detectat 27 vessaments, tres aquest 2015

Des de l’any 2009 s’ha comptabilitzat fins a 27 expedients de vessaments d’hidrocarburs amb repercussió al sòl o a l’aigua. Aquest any s’han obert fins a tres expedients per vessament i per tal de resoldre aquest problema, Medi Ambient ha dissenyat la campanya ‘Prevenció de vessaments d’hidrocarburs al medi’. Un projecte que es troba en fase de verificar els dipòsits soterrats, que no han estat declarats, i realitzar les proves d’estanquitat així com col·locar comptadors calorimètrics en substitució dels comptadors horaris. Les causes de vessaments han estat variades, en alguns casos, accidents per mala manipulació, l’antiguitat, l’incompliment de la normativa o a causa de moviments de sòls.

La campanya, que s’estructura en quatre fases, va iniciar-se el mes de juny amb el procés de recopilació de dades i per determinar les zones prioritàries de control. En aquest sentit, a la fase de recollida d’informació s’ha detectat que hi ha 10.635 dipòsits de gasoil i 4.151 són soterrats. Les proves d’estanquitat ja les han fet a 3.579 dipòsits i no tots les han superat però ja s’està treballant perquè compleixin amb la normativa. D’altra banda, n’hi ha 594 que no tenen constància de com estan i per això es farà la revisió in situ.

Aquesta fase, que comportaria fer el porta a porta per verificar el compliment de la normativa dels dipòsits, s’iniciarà el pròxim mes de novembre i està previst que s’allargui fins al segon semestre del 2016. La darrera fase constaria d’avaluar el risc de contaminació del medi i fer un seguiment per evitar futurs vessaments.

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha anunciat que “les zones detectades amb major risc se situarien al Pas de la Casa, on ja s’està realitzant un estudi i esperem tenir un primer diagnòstic abans de final d’any. També hi ha altres zones com Arinsal i la vall d’Incles”. A més, “les zones de proximitat amb el riu també són de major risc ja que en cas de vessament va directament a l’aigua i s’amplia el radi de contaminació” ha afegit Rossell.

L’objectiu de la campanya és disposar d’un inventari actualitzat, conèixer l’estat dels dipòsits, conèixer les zones de potencial risc, informar les modificacions de la legislació i garantir que es compleixin les proves d’estanquitat. “Aquesta campanya servirà per localitzar tots els dipòsits soterrats i així quan hi hagi una fuita poder detectar-la amb la major brevetat possible” ha explicat Rossell.

En cas que es detectin incompliments, Medi Ambient deixarà uns dies perquè el propietari modifiqui la instal·lació i en cas que no es compleixi es podrien aplicar sancions que oscil·larien entre els 600 i els 6.000 euros.