Publicitat
Publicitat

El Síndic de Greuges de la Seu Urgell tracta per primer cop queixes d'àmbit social

Un any més, amb 32 consultes, les defecacions dels gossos a la via pública segueix sent la queixa més generalitzada

Aquest dilluns al matí, el Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio, ha fet balanç de l'activitat realitzada durant l'any 2014 destacant l'aparició, fins ara inèdita, de queixes i consultes sobre problemàtiques socials. Tot i el sorgiment d'aquestes noves queixes, el síndic urgellenc ha recalcat que un any més, amb 32 consultes, problemes com les defecacions dels gossos a la via pública segueixen encapçalant la llista de queixes i consultes davant de la sindicatura.

D'aquesta manera, la memòria d'enguany estableix com a "repte, tant per l'administració municipal com per aquest Síndic, la solució a la problemàtica que generen les cada vegada més nombroses defecacions d'animals a la via pública”. En aquest sentit, Rúbio assegura que "malgrat que és difícil trobar solucions a aquesta problemàtica, cal insistir i cercar nous sistemes per combatre aquest tipus d'incivisme”. Així, per eradicar aquesta problemàtica, el síndic proposa posar al dia el reglament de convivència ciutadana i augmenta l'import de les sancions.

D'altra banda, Àngel Rúbio ha destacat que per primera vegada des que es va iniciar la crisi econòmica, el Síndic de Greuges de la Seu d'Urgell ha rebut queixes i consultes sobre problemàtiques relacionades amb assumptes socials com els desnonaments, la finalització de prestacions socials o de l'atur, la pobresa energètica entre d'altres. Davant d'aquests casos, el Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell ha adreçat a aquestes persones als Serveis Socials municipals. “Ells tenen possibilitats de trobar solucions als problemes que aquests ciutadans ens han presentat”, ha admès. A més, el síndic urgellenc ha assegurat que “tinc constància que els Serveis Socials de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell fan una magnífica tasca ajudant a les persones que hi acudeixen, però el què no acabo de comprendre és perquè sobtadament apareix aquesta problemàtica davant la Sindicatura”.

Una altra queixa i consulta feta arribar pels urgellencs davant el Síndic Municipal de Greuges de la ciutat és la relacionada amb els sorolls que provoquen bars i pups musicals. En aquest aspecte, Rúbio ha afirmat que “caldria refer el reglament de convivència ciutadana, ja que no es pot tolerar que alguns veïns no puguin descansar a les nits”. Com a dada positiva, les consultes respecte a la zona blava han passat de les 14 de l'any 2013 a només 2 durant el 2014. En aquest sentit, Rúbio ha explicat que “d'aquests números es dedueix que la problemàtica no la generaven els usuaris d'aquest servei sinó la seva gestió”.

131 consultes i 13 queixes

L'informe de la Sindicatura Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell recull que durant l'any 2014 han augmentat lleugerament el nombre de consultes respecte a l'any 2013, passant de 127 a 131. Per temàtiques, les consultes més destacades són les relatives a les defecacions de gossos a la via pública (32), la neteja viària (20), l'atenció a les persones (12) i l'administració (10). Pel que fa a les queixes, el Síndic Municipal, de Greuges de la Seu d'Urgell n'ha rebut durant l'any 2014 un total de 13 -3 menys que en l'any 2013- de les quals 7 fan referència a l'administració, 3 no tenen cap responsabilitat municipal, 2 són referents a l'atenció a les persones i 1 és sobre via pública.