Sis defuncions i 227 contagis en 48 hores

El Govern prorroga les restriccions i demana veure el Barça-Madrid sense interaccions socials

La xifra de casos totals de coronavirus s’eleven ja a 4.038, un increment de 227 més respecte de dimecres. També s’han incrementat en les darreres 48 hores la xifra de morts, que ja arriben a 69, és a dir, sis més de les que es van reportar dimecres. La taxa de reproducció se situa a hores d’ara a 1,05 i davant aquestes dades el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha manifestat que “els esforços estan donant el seu fruit però no són suficients”, motiu pel qual ha manifestat que les mesures restrictives actuals seran prorrogades dilluns vinent amb un nou decret.

El ministre ha fet una crida a evitar les interaccions socials durant aquestes vacances escolars de Tots Sants i també durant el partit del Barça contra el Madrid. Així, ha manifestat que cal un comportament responsable i que “l’objectiu és que en veiem més de partits” i, per tant, ha assegurat que dissabte cal evitar que la gent s’ajunti per veure aquest enfrontament.

Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari actualment hi ha 27 pacients a planta de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, vuit dels quals provenen del Cedre. A la Unitat de Cures Intensives, actualment, hi ha nou pacients ingressats, vuit d'ells ventilats mecànicament. Per altra banda, a l'àrea Covid-19 del Cedre encara resten 24 pacients ingressats, i en aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha manifestat que els residents que es trobaven bé evolucionen correctament i que per tant, "es preveu donar set altes el diumenge". Quant a la situació a les escoles, ha millorat respecte del dimecres. Actualment hi ha 77 aules sota vigilància activa, 41 es troben amb un confinament total i 36 amb un confinament parcial.

El ministre també ha fet una crida a evitar les interaccions socials durant el cap de setmana i les vacances escolars de Tots Sants. Així, ha reiterat que es pot viatjar sempre que "tothom restringeixi les interaccions socials" i ha apel·lat a la responsabilitat de cadascú. En la mateixa línia, ha demanat extremar la prudència durant el partit del Barça contra el Madrid d'aquest cap de setmana. "L'objectiu és que en veiem més de partits" i, per tant, ha assegurat que dissabte cal evitar que la gent s'ajunti per veure aquest enfrontament, ja que no vol haver de lamentar un increment dels casos d'aquí a una setmana i mitja per aquest fenomen.

D'altra banda, Benazet ha indicat que ja ha encarregat un estudi de mortalitat per poder saber exactament les morts causades per la Covid-19 i diferenciar d'aquelles que han mort per altres patologies essent positius del virus. De fet, ha comentat que aproximadament en un 40% de les morts, el coronavirus no ha estat la causa primària de la defunció. Finalment, en la roda de premsa ha volgut recordar que la malaltia també afecta a persones joves, les quals han mort de forma sobtada, i ha volgut agrair l'esforç dels professionals de la salut per les hores extres i la pressió que tenen en la seva feina.