Societat 01/05/2019

Situació excepcional, mesures excepcionals

L'executiu ha parlat amb els comerciants del Pas de la Casa i els ha convidat a fer propostes, sempre i quan siguin "raonables"

T. Navarro
4 min
Reunió informativa amb motiu del tancament de l’accés a França amb veïns, comerciants i el sector hoteler amb el Cap de Govern en funcions, Toni Martí, el ministre d'Ordenament Territorial en funcions, Jordi Torres Falcó i el cònsol major d'Encamp, Jordi Torres Arauz. / T. N. (ANA)

EncampL'executiu en funcions contempla ajuts econòmics per als comerços del Pas de la Casa afectats pel tancament de la frontera. Ho ha explicat el cap de Govern en funcions, Toni Martí, en la reunió celebrada aquest dimecres amb els ciutadans i empresaris de la localitat. Una de les mesures que ha avançat ha estat la gratuïtat del túnel d'Envalira fins que no finalitzin les obres, que "és una decisió perquè no es doni una sensació d'aïllament". També ha deixat la porta oberta a ajudar els comerciants a través de les cotitzacions a la CASS de les persones assalariades, però prefereix esperar a la reunió amb la Confederació Empresarial Andorrana aquest dijous a la tarda, on els implicats consensuaran les millors mesures per al Pas de la Casa. En la reunió també han participat el director d'Ordenament del Territori, Manel Riera, el ministre d'Ordenament Territorial en funcions, Jordi Torres Falcó, el cònsol major d'Encamp, Jordi Torres Arauz, i el Cap de Protecció Civil, Francesc Areny.

Martí considera que, amb el tancament de la frontera més llarg fins ara, la situació és "excepcional" i, per tant, és necessari aplicar "mesures excepcionals", que compten amb un pressupost de fins a 1,2 milions d'euros procedents del fons especial creat amb la llei de sostenibilitat pública. Però han de ser "raonables" donat que suposaran un precedent que l'executiu ha de poder mantenir. Tampoc es poden prendre de manera immediata, com l'han exigit els comerciants encampadans, ja que "el Pas de la Casa és qui més pateix, però també hi ha pèrdues de facturació a altres parròquies que esperaven turistes francesos". Així, les propostes que surtin de la reunió amb la CEA es traslladaran al en una altra reunió el pròxim dilluns, de manera que puguin ser estudiades i aprovades en la sessió de consell de ministres del pròxim dimecres.

L'avenç de les obres

El pas a França continuarà tancat un mínim de dues setmanes i un màxim de quatre i, segons ha explicat el cap de Govern en funcions, els treballs per retirar l'arena de la carretera es dividiran en dues fases. En primer lloc se sanejarà la muntanya minuciosament, ja que el terreny és inestable, en una feina on només podrà treballar un operari amb una pala mecànica, per garantir la seguretat. Seguidament, es faran els ancoratges per buidar la zona i, un cop acabats els primers treballs, s'haurà habilitat un pas alternatiu a l'espera de poder retirar tota la sorra de la carretera. El segon pas consistirà a estabilitzar la zona, tasques que s'allargaran més o menys en el temps en funció dels resultats de sanejament. Durant tot el procés l'executiu comptarà amb una persona tècnica del ministeri d'Ordenament Territorial que observarà la manera en què s'està duent a terme la feina per fer partícip al Govern.

En aquest sentit, el president d'Iniciativa Publicitària, Jean Jaques Carrié, ha demanat que l'executiu "estrenyi el màxim possible a França" per obrir una carretera que no s'ha d'obrir "d'aquí a quinze dies, sinó en quatre o cinc" i, a la vegada, que operaris andorrans participin en la tasca. "No és una qüestió de mitjans", ha respost Martí, ja que només pot treballar una persona a la zona per no provocar més esllavissades. També ha destacat que la seva intenció és continuar treballant amb les autoritats gal·les des del respecte i "evitant la confrontació".

En la reunió que el cap de Govern en funcions va mantenir amb el prefecte d'Occitània, Étienne Guyot, sobre el tancament de la frontera també es va acordar establir torns d'11 o 13 hores i que les persones operàries treballin en festius i caps de setmana per poder obrir la carretera com més aviat millor. No és factible que el treball sigui continu les 24 hores del dia, tal com ha preguntat un dels assistents, perquè l'elevat perill fa que sigui "impossible treballar de nit". De la mateixa manera, el cap de Govern s'ha alegrat que la resta de talussos estiguin en bones condicions, gràcies als 10,5 milions d'euros que va pressupostar el Govern per mantenir-los en bones condicions. Un altre dels assistents ha demanat a Martí si el Pas de la Casa podia considerar-se zona catastròfica, però el cap ha reconegut que és una "situació molt paradoxal", a l'haver passat fora del territori andorrà i afectar econòmicament al país, i legislativament no existeixen els mecanismes per poder aplicar-ho.

Cronologia d'una esllavissada

Els primers moviments de terres a la RN22 es van detectar el passat dimecres, amb despreniments que arribaven a la carretera però no obligaven a tallar el trànsit. Així, el divendres es va decidir monitoritzar la muntanya per estudiar la situació i, alhora, col·locar sacs d'arena per evitar el perill per als conductors. Divendres, al veure que la situació continuava, es va convocar una reunió de crisis on es va decidir fer el tancament de la frontera a partir de les 9 de la nit, amb prou temps perquè els serveis comunals poguessin informar a la ciutadania, mentre que diumenge pujaven més tècnics a estudiar el talús.

El dilluns es va dur a terme una reunió tècnica franco-andorrana, on es va estudiar la possibilitat de dinamitar la muntanya, una acció que es va desestimar pels perills que comportava. Al mateix temps, Martí, que es trobava de visita oficial a França, va aprofitar la trobada amb el representat del copríncep francès per demanar una reunió d'alt nivell a Toulose, en la que també va assistir-hi el prefecte d'Occitània. Martí tornarà a reunir-se amb les autoritats franceses el pròxim 13 de maig, data en la qual es podrà precisar amb més exactitud durant quant de temps es mantidrà tancada la frontera.

stats