El TC analitzarà si es van vulnerar drets fonamentals en els escorcolls als domicilis dels màxims accionistes de BPA

Els germans Cierco i els seus advocats han presentat recursos d'empara perquè consideren que es va confiscar material innecessari i de manera desproporcionada

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els recursos d'empara presentats pels dos accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA), els germans Higini i Ramon Cierco, i pels advocats que els assisteixen, arran dels escorcolls que es van fer, per ordre judicial, en els seus domicilis personals i professionals. L'Alt Tribunal analitzarà si es van vulnerar diversos drets durant la investigació, com es denuncia en els recursos presentats. De moment, els tribunals ordinaris no poden fer cap ús del material que es van endur de les dependències regirades.

Arran del cas Pujol, i en concret en relació a la causa sobre la suposada revelació de secrets bancaris, la policia judicial va escorcollar, el 8 de juny passat, els domicilis privats dels germans Cierco i instal·lacions centrals del seu grup empresarial. Segons el permís, els registres pretenien col·lectar "elements d'interès per a la causa", però van acabar amb la confiscació de tota mena de documents i objectes de forma arbitrària, innecessària i desproporcionada.

Escorcolls innecessaris i desproporcionats

D'una banda, els escrits d'empara presentats pels Cierco al TC denuncien que escorcollar un domicili personal ha de ser un dels últims recursos per poder determinar si s'ha comès un eventual delicte.

D'altra banda, sobre la desproporció del registre, els accionistes majoritaris de BPA posen en dubte "l'interès per a la causa de molts dels materials comissats", la qual cosa evidencia que "no es busquen presumptes responsables d'un delicte, sinó delictes contra presumptes responsables". Els agents judicials es van endur, entre altres, 38.410 comunicacions electròniques d'Higini Cierco, algunes anteriors a la comissió del suposat delicte que s'investiga. Molts d'aquests correus són entre l'accionista de BPA i els advocats que l'assisteixen en diverses jurisdiccions. L'actuació policial, dirigida per la batlle i el fiscal general, Alfons Alberca, també va permetre confiscar dispositius musicals i "un ampli reportatge fotogràfic" de totes les estances d'alguns dels immobles regirats.

Per tot això, els germans Cierco i els seus advocats demanen que es reconegui la vulneració de drets fonamentals, que s'anul·lin les sentències dictades per la Batllia i la sala penal del Tribunal Superior i que es retornin als titulars tots els documents, materials, aparells i suports informàtics sostrets durant els escorcolls.  

Etiquetes