Societat 20/11/2018

Testar el grau de fragilitat

Una jornada que se celebrarà a Sant Julià de Lòria el 30 de novembre abordarà aquesta problemàtica amb propostes per als professionals i el públic en general

Ana
2 min
El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet; el ministre de Salut, Carles Álvarez, i la coordinadora de la cronicitat del SAAS, Eva Heras, durant la presentació de la jornada. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaSimposis per a professionals, xerrades i tallers per a la gent gran són les propostes que s’han programat per a la celebració, el 30 de novembre a Sant Julià de Lòria, d’una jornada sobre la fragilitat, emmarcada en el projecte transfronterer Aptitude (Actuar per a la prevenció transpirinenca de la dependència en les persones grans) en què estan implicats Occitània, Navarra, Catalunya i Andorra.

D’aquesta manera, hi haurà una part dedicada als professionals i en la qual s’espera la participació d’unes 150 persones tot i que les inscripcions encara no estan del tot tancades, i en què s’abordaran qüestions com les eines per mesurar la capacitat intrínseca que ha definit l'Organització Mundial de la Salut (OMS); les accions de proximitat per al maneig i el seguiment de les persones grans i la ‘silver economy’. En la part destinada al públic en general, tal com ha detallat la coordinadora de la cronicitat del SAAS, Eva Heras, les persones més grans de 65 anys podran “posar-se a prova” i podran fer un seguit de testos per avaluar el seu grau de fragilitat. Heras ha destacat que la fragilitat es pot definir com "un deteriorament progressiu dels sistemes fisiològics que provoquen una disminució de les reserves, de la capacitat intrínseca” i porta a una vulnerabilitat que pot comportar, per exemple, una institucionalització de la persona o fins i tot la mort. En aquest sentit, el titular de Salut, Carles Álvarez, ha manifestat que “la fragilitat és el pas previ a la dependència”. En aquestes proves que es podran fer durant la jornada es valorarà aspectes físics com l’equilibri o la velocitat de la marxa; cognitius i també nutricionals, ja que si es fa “un maneig adequat” que passa per una certa estimulació cognitiva, una bona alimentació i exercici físic es pot passar “de la fragilitat a la robustesa”, tal com ha assenyalat Heras. A més, els diferents comuns faran un tastet de les diferents propostes que tenen i que van lligades a aquestes recomanacions sobre els estils de vida i també hi haurà xerrades de professionals sobre alimentació, el cervell o la història d’Andorra, entre d’altres.

El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, ha destacat que el projecte Aptitude és “absolutament pioner” des del punt de vista que hi ha diferents territoris implicats i ha valorat el fet que no només permetrà que es valori els diferents graus de fragilitat de les persones grans sinó que a més hi haurà uns indicadors a seguir. Cal destacar que aquest projecte té un pressupost de dos milions d'euros i està finançat per la Unió Europea dins del projecte Poctefa 2014-2020 (Programa operatiu de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra) i que pretén fer un cribratge sobre l’impacte de la fragilitat en les persones grans i extreure'n un seguit de recomanacions.

stats