Societat 05/11/2018

Tornar el control de la seva vida als usuaris de l'EENSM

L'entitat fa un balanç positiu del primer any de funcionament del nou pla que posa al centre les persones

Ana
2 min
La directora Llar-residència l'Albó, Eli Tugues; la presidenta Fundació Pilares, Pilar Rodríguez; la directora de l’EENSM, Celine Mandicó, i la terapeuta ocupacional de l'EENSM, Mar Peiró, durant la roda de premsa. / M. M. (ANA)

Santa ColomaL'escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) ja fa un any que treballa en la implementació del pla d'Atenció Integral i Centrat en la Persona (AICP) i de moment en fa un balanç positiu. Així ho han exposat aquest dilluns al matí la directora de la institució, Celine Mandicó, i la presidenta de la Fundació Pilares, Pilar Rodríguez, que està fent de tutora en la implementació del projecte. “La intenció és tornar les regnes de la vida a les persones i que els professionals i les famílies deixin de decidir per elles... tornar-los el control de la seva vida”, ha exposat Rodríguez.

La iniciativa, que posa les persones al centre i és integral amb les altres institucions del país, promou que “hi hagi persones que marxin de la residència i agafin un pis sols, que els nens no hagin d'anar a l'EENSM i els suport el rebin a fora... plans especialitzats per a cadascun dels demandants”, ha resumit la presidenta de la Fundació Pilares. Tot plegat s'ha traduït en una concentració de totes les actuacions amb l’objectiu de posar l’organització i tots els seus recursos al servei de la persona.

Com a exemples de canvis implementats al llarg d'aquest primer any del pla estratègic, que es projecta a quatre anys vista, Mandicó ha parlat de les obres realitzades a la Llar-residència l'Albó, que han permès habilitar espais de convivència i de vida quotidiana, convertir les habitacions d'aquestes persones en casa seva, així com la implementació de futures petites empreses que serveixin per donar-los ocupació de les feines que ja realitzen dins del centre. També ha exemplificat que al servei de menjador ara és d'autoservei, on els mateixos usuaris escullen i trien el que volen menjar. “Ara, cada dia han de prendre les seves pròpies decisions i hi ha un cercle de suport que els ajuda a prendre-les”, ha explicat Rodríguez, que ha apuntat que s'està en clara línia de canvi.

Tot i això, aquests canvis són lents ja que s'ha de passar d'un sistema institucional a un que posi les persones al centre, i això requereix també formació per als prop de 250 professionals que treballen a l'EENSM. Respecte al canvi de funcionament, la directora de la Llar-residència l'Albó, Eli Tugues, ha destacat que ara “són persones empoderades, són més felices i properes, ens diuen el que volen i el que no i abans no ho feien”. De cara al trajecte de futur d'aquest projecte, Rodríguez ha assegurat que es podrà palpar en el dia a dia de les persones i ja no caldrà explicar-lo tant al detall perquè els efectes es notaran.

stats