Publicitat
Publicitat

Tractament antitabac per als fumadors ingressats a l'hospital

El SAAS vol oferir un tractament substitutiu del tabac i intentar que la majoria de pacients acabin deixant l'hàbit

El SAAS vol oferir tractament antitabac als 900 fumadors que ingressen cada any a l'hospital. Inicialment, se'ls vol aportar una alternativa al consum de tabac, basada en xiclets o pegats de nicotina, per tal que puguin fer front als problemes que els suposa no poder fumar fruit del seu ingrés. L'objectiu final, però, és que la majoria d'ells acabi deixant de fumar, i és per això que aprofitant el seu ingrés, se'ls oferiria seguir algun dels tractaments de què disposa l'UCA per tal d'abandonar aquest hàbit. Tot plegat ho han donat a conèixer aquest dijous el director del SAAS, Lluís Burgués i la ministra de Salut, Rosa Ferrer, durant la presentació de la nova senyalització que indica els llocs de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell on no es pot fumar.

Burgués ha explicat que oferir aquest tractament tindria un cost d'entre 80.000 i 100.000 euros, i és per això que se n'està estudiant la viabilitat. En tot cas, ha assegurat que podria beneficiar a un terç de les persones que ingressen cada any a l'hospital.

Es tracta de persones fumadores que, com a conseqüència del seu ingrés hospitalari han de deixar l'hàbit durant uns dies, o sortir de l'habitació i de l'hospital –si el tractament els ho permet- per anar a fumar. És precisament per evitar aquestes situacions, i per intentar que la majoria de pacients fumadors que passen una temporada a l'hospital deixin el tabac, que es vol impulsar aquesta iniciativa.

Nova senyalització dels espais sense fum

El projecte, de fet, s'emmarca en les activitats que realitza el centre com a membre de la Xarxa d'hospitals sense fum, i pretén donar compliment a la llei antitabac aprovada el 2012. Una altra acció fruit d'aquesta pertinença és la que s'ha presentat aquest dijous al matí: la nova senyalització de les àrees sense fum de l'hospital.

S'han enganxat un seguit de cartells a totes aquelles zones on no es pot fumar –totes, excepte un petit espai destinat als pacients amb malalties mentals-. Així doncs, s'han senyalitzat les dues zones de l'hospital on més es fumava fins ara: les entrades i la gran terrassa que hi ha davant de la cafeteria.

Per tal d'elaborar aquesta senyalització s'ha fet un concurs entre el personal de l'hospital. Finalment, s'ha triat una opció que barreja dues imatges, tal com ha explicat Ferrer: d'una banda "l'arbre de la vida, però amb dues branques en forma de pulmons, que volen simbolitzar l'afectació que té el tabac sobre aquests òrgans", i de l'altra, una grandalla, com a símbol d'Andorra.

Ferrer també ha apuntat la voluntat de llançar campanyes de conscienciació, tant per aconseguir que la població fumadora deixi l'hàbit, com perquè es compleixi el que marca la llei, i no es fumi en zones protegides, com ara els parcs infantils.