Les dues noies ingressades per la intoxicació per tora, donades d'alta

La dona de 63 anys ha despertat i ja se li ha retirat la respiració mecànica 

Tres dels quatre membres de la família que dimecres a la tarda va resultar intoxicada per haver ingerit tora evolucionen favorablement. Des de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell han informat que les dues noies de 29 i 23 anys han estat donades d'alta aquest divendres a la tarda, mentre que la mare de la primera noia, de 63 anys i que roman ingressada a la Unitat de Cures Intensives, ha despertat i ja se li ha retirat el respirador, evoluciona favorablement i no presenta seqüeles.

El seu marit, de 64 anys, és el que està més greu i es continua tement per la seva vida. Roman a la UCI amb ventilació mecànica i està estable dins de la gravetat. De fet, el cap de guàrdia ha informat que ja no presenta les fortes arítmies que va patir durant les primeres hores, però que encara té alguns trastorns en el ritme cardíac.

La noia de 29 anys, filla del matrimoni, va sortir de l'UCI dijous a la tarda i ha continuat ingressada en observació fins aquest divendres, mentre que la noia més jove ha estat en observació des del primer moment, però en cap moment ha estat greu.

Tots quatre van acudir a Urgències dimecres a la tarda, quan van començar a trobar-se malament, i se'ls va diagnosticar una intoxicació per tora, una planta silvestre metzinosa que pot provocar la mort. El matrimoni de més edat hauria collit aquesta planta salvatge, que van confondre amb alguna espècie comestible.

La tora, que pot ser blava o groga, actua sobre el sistema nerviós i el sistema respiratori, i pot provocar aturades cardiorespiratòries. Si se n'ingereix una quantitat notable és mortal. La flor creix en zones muntanyenques, principalment en boscos, prats i al costat de rius, i comença a florir al juliol, quan presenta unes característiques flors blaves o grogues. Mentre no floreix es pot confondre amb altres plantes ranunculàcies, com l'herba del vent o l'enciam de font.