Societat 10/08/2018

Tres joves andorrans participaran per primer cop en una competició internacional de robòtica a Mèxic

La segona edició del First Global Challenge se celebrarà del 16 al 18 d'agost i hi prendran part més de 175 equips d'arreu del món, formats per estudiants de 16 a 18 anys

L. M.
3 min
Els tres joves de l'equip andorrà i el seu monitor treballant en la preparació del robot. / L. M.

Andorra la VellaAndorra participarà, per primer cop, en una competició internacional de robòtica. Es tracta de la segona edició del First Global Challenge, que se celebrarà a la Ciutat de Mèxic del 16 al 18 d'agost. Hi prendran part més de 175 equips d'arreu del món, formats per estudiants d'entre 14 i 18 anys d'edat. Tres joves de les escoles andorranes d'Encamp i Santa Coloma, que el proper curs començaran primer de batxillerat, seran els representants del Principat. Aquest proper dilluns, 13 d'agost, emprendran el viatge cap a territori mexicà, acompanyats del monitor que els ha acompanyat en tot el procés de creació del robot.

La maquinària per participar al First Global Challenge es posa en marxa a finals del curs passat. Els centres escolars de Pol Castillo, Eloi Correia i Jorge Romero, els tres representants andorrans, els hi comenten que existeix aquesta competició perquè ells ja havien participat a la First Lego League andorrana. Les úniques condicions eren tenir dedicació per poder construir el robot i un bon nivell d'anglès. S'hi va apuntar un quart noi, Kasinayut Mungsungnoen, però per problemes burocràtics finalment no pot viatjar.

A Mèxic, els andorrans competiran contra equips que fa més de tres mesos que treballen en la construcció del robot. Ells l'han hagut de dissenyar amb poc més d'un mes, amb jornades intensives de vuit hores cada dia i, fins i tot, dedicant-hi temps durant alguns caps de setmana. L'organització de la competició ha incorporat alguns països en el darrer moment i Andorra ha estat un d'aquests. Eloi Correia ha explicat a l'ARA que "a l'hora de treballar ha estat més complicat i ens hem hagut de posar les piles més bruscament". Ara bé, considera que tot i haver tingut menys temps, tenen el robot bastant avançat i es veuen amb opcions de quedar per davant d'altres equips que porten més temps treballant-hi.

Per sort han comptat amb el suport del Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra (FNJA), que els hi ha cedit el seu local com a taller, i de Mario Giménez, el monitor que els ha acompanyat durant el procés de creació del robot. "Els oriento i els ajudo quan cal, però sempre els faig pensar primer", ha dit Giménez, ja que durant la competició serà un simple espectador més i no podrà ajudar els nois en res. Només els podrà aconsellar entre partida i partida. De fet, ell va ser capità del primer equip de robòtica a Andorra, fa uns quants anys, i arran d'això va ser quan les escoles es van interessar per la matèria. Ara és enginyer i treballa amb la robòtica.

Giménez ha expressat que el robot és bastant complex i s'ha mostrat molt satisfet de com han treballat els nois, especialment aquests darrers dies. Estan fent un seguiment d'altres competidors a través de les xarxes socials i el fet que hi hagi equips que vagin per darrere seu en el disseny del robot "ens anima bastant a arribar lluny", ha manifestat el monitor. Al final, es tracta d'un treball en equip, on cadascú aplica els seus coneixements.

Les peces i el material per construir el robot els hi han enviat des de l'organització del First Global Challenge. Tots els equips han rebut el mateix paquet, per tal de competir en igualtat d'oportunitats, i cada país ha pogut dissenyar el robot com ha volgut. L'única condició és que faci les proves que se'ls hi demana, com ara moure unes caixes a diverses alçades, fer girar una turbina o desplaçar uns panells solars, ha comentat Pol Castillo. I és que la temàtica d'enguany de la competició és l'energia d'impacte. Per construir el seu, els joves andorrans han utilitzat unes 300 peces. Després, a través d'una tauleta digital i una aplicació, han programat les funcions del robot, que controlaran amb un comandament de videojoc.

Així doncs, amb el robot pràcticament llest, i tenint en compte que hauran de fer alguns retocs d'última hora quan arribin a Mèxic, perquè el viatge fins allà és llarg i "pot passar de tot" durant el trajecte, han apuntat els joves, comença el compte enrere. A banda d'enfrontar-se a grans països com la Xina, els Estats Units, Rússia o el Canadà, els andorrans també es trobaran amb una representació de Catalunya, que també és el primer cop que hi participa; de Tonga, únic estat sobirà de la Polinèsia, o de les Illes Caiman, entre d'altres. "Això els enriquirà moltíssim", ha conclòs Mario Giménez.

stats