Societat 08/10/2018

Tret de sortida a la campanya de vacunació de la grip

El Govern ha adquirit 6.000 dosis, la mateixa xifra que l'any passat

2 min
Una infermera es posa una dosis de vacuna de la grip. / C. G. (ANA)

Aquest dilluns s'ha posat en marxa una nova campanya de vacunació de la grip estacional, la qual s'allargarà fins el 28 de desembre. El Govern ha adquirit 6.000 dosis de vacunes, les mateixes que a la darrera campanya, quan se'n van administrar 5.877. La campanya té com a objectiu disminuir la morbimortalitat d'aquesta malaltia en els grups de risc. Les persones dins d'aquest grup no paguen per administrar-se la vacuna.

Es tracta de les persones de 65 anys o més, les que viuen en residències sociosanitàries, les que pateixen malalties cardiovasculars o respiratòries cròniques, persones amb síndrome de down, amb malalties metabòliques cròniques, amb disfunció renal, immunosupressió o hemoglobinopaties que hagin requerit revisions periòdiques o hospitalització. També estan incloses les persones amb obesitat mòrbida, nens i adolescents amb tractaments d’àcid acetilsalicílic de llarga durada, així com les dones embarassades, interns a la presó, personal sanitari o sociosanitari i treballadors de serveis comunitaris essencials (bombers, policies, agents de circulació, etc.).

Tal com ha explicat la infermera del Centre d'Atenció Primària de la Massana, Patricia López, per posar-se la vacuna cal una recepta, a excepció de les persones de més de 65 anys. També ha recomanat que, tot i que la campanya s'allarga fins al desembre, les persones s'administrin la vacuna durant l'octubre, màxim el novembre.

Pel que fa als possibles efectes secundaris, aquests són "generalment lleus" i poden ser cansament, mal de cap i miàlgia. També ha recordat que en cap cas aquesta vacuna fa passar una grip lleu, perquè es fa "amb virus inactivats reaccionats". Ha recordat que quan hi ha grips que es compliquen, en general són pacients que no són posat la vacuna.

Per elaborar la vacuna, l'Organització Mundial de la Salut estudia la situació geogràfica concreta i parteix de soques de grips que ja s'han donat amb anterioritat (mutacions de gen). En el cas de la vacuna que s'ha posat a Andorra, és de quatre soques (quadrivalent).

Luisa Vecina, jubilada de la Massana, ha estat de les primeres a posar-se la vacuna en aquesta campanya. "Jo ho faig cada any, vull ser de les primeres perquè, si l'agafo, estic perduda", ha manifestat. El seu metge ja li ho va recomanar "fa dues setmanes".

stats