Publicitat
Publicitat

Tret de sortida a la collita del tabac a les parròquies centrals

Amb un total de 242.637 quilograms recol·lectats, la producció durant el 2015 va experimentar un creixement de l'1,9% respecte a l'any anterior

Un any més, coincidint amb el final de l'estiu, els productors de tabac han iniciat la recollida de les plantacions d'enguany, collita que en alguns punts s'ha vist afectada per les darreres pedregades, que han malmès, en gran mesura -entre un 70 i un 90%-, la collita de tabac de la Fontaneda, a Sant Julià de Lòria, i en menys intensitat, als nuclis de Juberri, Auvinyà, Canòlich i Aixàs.

Les primeres parròquies que han iniciat la collita han estat les del sud i el centre del país, on el tabac madura abans. Un exemple d'aquests punts en què ja s'ha començat a recol·lectar el tabac és la parcel·la ubicada a l'avinguda d'Enclar, a Santa Coloma, terreny on des de fa una setmana ja s'hi està treballant, segons ha indicat en declaracions a l'ARA Andorra, un dels classificadors de tabac. Una feina, que els mateixos recol·lectors reconeixen que "no és gens fàcil", ja que tal com recalquen, s'ha de tenir en compte les altes temperatures d'estiu, així com el volum de feina que s'ha d'assumir en pocs dies per no malmetre la qualitat del tabac.

Tot i que de moment, "només hem recol·lectat un quart de parcel·la", els classificadors de tabac del terreny de Santa Coloma s'han mostrat convençuts que "en dues setmanes esperem tenir-ho tot recol·lectat". Un cop finalitzada la recollida serà el moment d'assecar i calcular els quilograms obtinguts, que en parcel·les com la de l'avinguda d'Enclar, pot oscil·lar entre els 5.000 o 6.000 quilograms.

Malgrat que des de l'any 2007, la producció de tabac a Andorra s'ha mantingut en nivells mínims però estables, la producció durant el 2015 va experimentar un creixement de l'1,9% respecte a l'any anterior, situant-se així, en els 242.637 quilograms totals.