El Tribunal Superior desestima la petició d'apartar els tres magistrats del judici pel 'cas BPA'

El legislador manifesta la voluntat de no permetre a una part bloquejar la justícia andorrana amb maniobres purament dilatòries

La sala penal del Tribunal Superior ha desestimat la petició de quatre dels processats en la causa general del ‘cas Banca Privada d'Andorra (BPA)’ perquè no participessin en el judici els magistrats que configuren el Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón. El judici es va suspendre el 17 de setembre perquè l'advocat Josep Anton Silvestre, que defensa quatre dels acusats, havia presentat un escrit de recusació contra els magistrats per una suposada manca d’imparcialitat i una enemistat manifestada pel president de la jurisdicció en haver amenaçat d’interposar una querella al seu advocat defensor.

Ara, la sala penal, formada pels magistrats Yves Picod, Marie Conte i Bernard Plagnet desestima, en el seu aute, la pretensió de recusació dels magistrats el Tribunal Superior, cosa que permetrà la represa del judici, que és el primer d'uns quants (més d'una desena) relacionats amb BPA. Concretament és l'anomenat 'cas Gao Ping', en què es jutgen uns fets relacionats amb l'empresari valencià Rafael Pallardó, que presumptament enviava diners a empresaris xinesos a través de compensacions que efectuava amb clients de l'entitat bancària. Hi ha 25 acusats. L'aute del TS considera que la petició de recusació s’ha d’interposar tan aviat com es tingui coneixement de l’existència de la causa en què es fonamenta i, en cas contrari, no s’admet a tràmit.

A més, tampoc no es donen els requisits per poder admetre-la. Manifesta també el legislador la voluntat de no permetre a una part bloquejar la justícia andorrana amb maniobres purament dilatòries. A més, la recusació d’un tribunal en un micro-estat com el Principat (amb un únic Tribunal de Corts en l’organització jurisdiccional) planteja problemes i dificultats incomparables amb la justícia d’un gran país que pot fàcilment bloquejar qualsevol litigi.