Publicitat
Publicitat

Troben a Ordino un bolet en perill d'extinció

Es tracta d'una espècie poc comuna als Pirineus i que es veu amenaçada per la desaparició dels prats 

El 13 de juliol es va trobar a la parròquia d'Ordino una espècie "interessant" de bolet, "nova" per a Andorra, segons l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA). Es tracta de l''Hygrocybe spadicea' (Scop.) P. Karst., amb un peu i unes làmines grogues i un barret de color marronós. La nova espècie es va trobar durant les expedicions científiques que tenen lloc en el marc del projecte EarthWatch (EWI). El bolet forma part d'un gènere molt habitual en els terrenys de prats i pastures, i es veu amenaçada per l'efecte de fertilitzants artificials, la reducció de la ramaderia i la conseqüent desaparició dels prats i augment dels matollars i un increment del trepig.

És un tipus de bolet molt rar als Pirineus. Només se'n coneix una cita de la Vall d'Aran i, segons la llista vermella dels fongs de Midi-Pyrénées, es troba en la categoria de perill d'extinció en aquest departament francès. De la mateixa manera, ha estat prohibida la seva recollida als Pirineus aragonesos i a Espanya ha estat catalogada a la llista vermella preliminar dels fongs amenaçats, però sense assignar-li cap categoria.

Durant les expedicions de l'EWI, voluntaris de tot el món van participar en projectes de recerca i van recollir dades per ajudar a estudiar com el canvi climàtic afecta les poblacions d'organismes de l'alta muntanya mediterrània. Aquestes expedicions també permeten ampliar el coneixement sobre l'abundància i la distribució de les diferents espècies de flora i fauna al país.