Societat 10/07/2015

La Unió Hotelera treballa per assolir l'ocupació de l'estiu passat

L'ocupació obtinguda al juny es tanca amb una davallada de 10 punts, passant del 40% del 2014 al 30% d'enguany

ARA Andorra
2 min
Turistes davant d'un hotel a Andorra la Vella / B.N.

Andorra la VellaMalgrat la disminució de 10 punts amb què s'ha tancat la xifra d'ocupació assolida al juny, des de la Unió Hotelera es manté com a objectiu aconseguir les xifres d'ocupació obtingudes durant la temporada d'estiu de l'any passat. En aquest sentit, el portaveu de la Unió Hotelera, Òscar Julián, ha explicat que tot i la davallada soferta durant el primer mes de la temporada estiuenca, "el repte és apropar-se al màxim al 50% d'ocupació obtingut durant el juliol passat i el 77% assolit durant l'agost" i ha afegit que "tot i que sembla que la primera quinzena del juliol està reaccionant d'una manera més positiva, el balanç inicial no es pot qualificar de favorable".

En relació amb l'assoliment dels objectius marcats des del sector, el portaveu de la Unió Hotelera ha matisat que "aquestes són les expectatives preestablertes, però hi ha molts elements que poden condicionar". "Ara mateix és una incògnita saber si s'arribarà a les xifres fixades", ha admès. D'altra banda, Òscar Julián també ha recalcat que des del sector hoteler "s'està fent un esforç descomunal per atraure turistes cap al país" i ha precisat que "ara falta veure si també altres sectors col·laboren".

Pel que fa a la davallada de visitants russos (més d'un 50% en l'últim any), el portaveu de la Unió Hotelera ha comentat que "el nombre d'aquest tipus de turistes durant l'estiu és pràcticament residual" i ha afegit que "s'haurà d'esperar per veure quina serà l'evolució de la temporada d'hivern d'enguany, però tot sembla indicar que les xifres obtingudes ara fa dos anys no les recuperarem tan fàcilment". En aquest sentit, el portaveu de la Unió Hotelera ha explicat que "el mercat espanyol i francès segueix abastint la porció del pastís més gran" i ha detallat que "tot i que amb xifres molt més reduïdes, també rebem visitants de destinacions més centreeuropees i nordeuropees".

Respecte a la situació econòmica, el portaveu ha explicat que el visitant estàndard és molt similar a l'existent ara fa deu anys, ja que "es mantenen les famílies, les parelles i els grups d'amics", però ha assegurat que amb la crisi econòmica "s'ha produït un canvi substancial pel que fa al consum". "Abans parlàvem d'estades de 4 o 5 dies i ara estem al voltant de 2 o 3 dies", ha precisat.

Escepticisme del sector envers les propostes promogudes des del Govern

Des del sector hoteler hi ha un cert escepticisme envers les tasques que es realitzen des de les administracions per incentivar el turisme i donar a conèixer les diferents possibilitats que ofereix el Principat. En aquest sentit, el portaveu de la Unió Hotelera ha comentat que "el que cal veure és si realment s'està apostant per obtenir aquest increment de qualitat turística" i ha afegit que en molts països com ara Espanya, Itàlia, França o Regne Unit, "els governs fan un esforç molt important per donar eines als empresaris perquè pugui formar i capacitar les plantilles que reben i atenen al públic". "Desgraciadament això aquí no existeix i, per tant, és molt fàcil demanar un increment de la qualitat quan és a càrrec del tercer, si hem d'incrementar la qualitat ha de ser des de les dues parts", ha assegurat.

stats