Publicitat
Publicitat

Vandalisme, brutícia i 'botellón', l'altra cara del Carnaval d'Encamp

Veïns i comerciants s'han despertat aquest dimarts amb pintades, vidres trencats i desperfectes a mobiliari urbà

Les nits a Encamp durant la festa de Carnaval són l'altra cara d'una festa tradicional que porta centenars de persones durant actes com el Ball de l'Ossa o el Judici dels contrabandistes. Quan se'n va el sol els joves es concentren als carrers de la localitat, a zones com la plaça dels Arínsols, el passeig de Mojácar, l'entorn de Casa Cristo, les Bons o fins i tot el cementiri. Allà hi fan 'botellón' i les festes acaben, algunes, amb actes vandàlics com pintades a edificis, destrosses de mobiliari urbà, gent orinant a la via pública, brutícia, preservatius, vidres trencats o soroll que altera la tranquil·litat dels veïns. Aquesta situació preocupa a ciutadans i comerciants de la parròquia, tal com han exposat des de l'Associació d'Empresaris d'Encamp. La vocal de l'associació, Sara Mandicó, ha manifestat que li plantejaran els neguits a la propera reunió amb el cònsol major, Jordi Torres. En bona part dels casos es tracta de menors, ha plantejat, que compliquen més les tasques de la Policia ja que no se'ls pot detenir pel procediment normal.

Precisament Torres ha reconegut que les festes nocturnes i el 'botellón' "sembla que van a més", tot i que són fets que no només es repeteixen per Carnaval, sinó també per la Festa Major o per Sant Joan. Per aquest motiu durant aquestes dates reforcen el Servei de Circulació, el de neteja durant els matins i es coordinen les tasques de control amb la Policia. "Intentem minimitzar els impactes el màxim que podem", ha exposat Torres. Malgrat tot, segueixen patint desperfectes a la parròquia i fins i tot intents de furt, com el que es va produir divendres al matí a un pub musical. Un jove de 19 anys va entrar per la part del darrera del local i va intentar manipular la màquina del tabac. Va ser detingut amb posterioritat. D'altra banda, durant el cap de setmana, ha confirmat Torres, també van intentar entrar al Centre d'Atenció Primària. Van aconseguir forçar la primera porta, però no van ser a temps de fer el mateix amb la segona, ha explicat el cònsol, ja que va arribar abans la Policia.

Per intentar frenar aquesta problemàtica, el cònsol considera que "s'ha d'agafar des de la base", fent tasca de conscienciació a les escoles, amb les associacions de pares, etcètera. De fet, Torres ha explicat que els propers dies hi ha prevista una reunió entre els consellers de joventut de tots els comuns i el Ministeri d'Interior per intentar buscar solucions i treballar de manera conjunta.

Del mateix parer s'ha mostrat el conseller de l'oposició liberal, Jordi Troguet. "Tenim un problema nacional" i cal la implicació de tots, ha exposat, també del Govern i de les escoles. Ha lamentat que a cada festa "passi el mateix", però no només a la parròquia encampadana.

Joan Sans, conseller socialdemòcrata, s'ha mostrat més crític amb l'actuació del Comú per intentar frenar el vandalisme i el 'botellón'. "Trobem a faltar", ha lamentat, "més treball de sensibilització i prevenció". "La solució no passa per reforçar el servei de neteja" sinó "de fer entendre que la festa s'ha de viure d'una altra manera". Són neguits que també exposaran al cònsol, ha indicat.