El raonador impulsa la primera investigació d'ofici del seu mandat en relació a l'habitatge

Marc Vila ha rebut nombroses queixes des de la seva arribada al càrrec i fa una crida a inquilins i arrendataris

Des del primer moment en què el raonador del ciutadà, Marc Vila, va arribar al seu càrrec ara fa deu mesos, ha rebut nombroses queixes relacionades amb l'increment del preu dels lloguers. Així ho ha confirmat aquest dijous en la roda de premsa per comunicar l'execució de la seva primera investigació d'ofici, relacionada directament amb els problemes d'habitatge. Aquesta investigació s'obrirà a partir del proper dilluns 15 d'octubre i pretén avaluar l'impacte de les queixes que es reflecteixen al carrer i als mitjans de comunicació i posar-hi solució. "Tota la problemàtica sobre l'accés a l'habitatge ha provocat que hagi d'entrar d'ofici", ha afirmat.

El raonador ha informat que ja s'han obert més d'una quarantena d'expedients, majoritàriament d'inquilins d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, on li han transmès queixes molt similars en referència a una pujada molt significativa del preu del lloguer al finalitzar els primers cinc anys d'arrendament. En alguns casos, aquests augments han arribat fins al 60%, suposant un augment de gairebé 400 euros. A més, Vila ha informat que es recolliran dades sobre les despeses de calefacció, que són un altre element a tenir en compte ja que s'han elevat "per causes injustificades i aquest fet està provocant que moltes persones hagin de canviar de casa perquè no hi poden fer front". Per tant, Vila ha fet una crida a tots els inquilins que es troben en aquesta situació, a més dels llogaters i propietaris dels immobles a adreçar-se a la institució per tal de tenir una idea global i, d'aquesta manera, poder presentar un informe al Consell General a principis del 2019.

D'altra banda, el raonador també ha destacat la importància de reunir-se amb totes les associacions possibles i rebre ajuda dels comuns, ja que aquest problema s'intensifica amb l'arribada dels temporers. "L'oferta és escassa, cara i desproporcionada en relació amb els ingressos dels ciutadans", ha assegurat, i ha obert la porta als temporers a comentar els problemes que els hi sorgeixen en relació a la cerca i el preu de l'habitatge.

Per finalitzar, Vila ha assegurat que ja està mantenint converses amb raonadors d'altres països que viuen una situació similar. De fet, en la reunió general anual de raonadors iberoamericans que se celebrarà a Andorra entre els propers dies 20, 21 i 22 de novembre, el tema principal a debatre serà el dret a l'accés a l'habitatge digne.