Societat 03/12/2020

Afavorir la producció i utilització d'energies renovables

El Govern crea el Registre Energètic Nacional (REN) i el reglament per la garantia d'origen de l'energia elèctrica

Ana
2 min
Carles Miquel, durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dijous. / SFG

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat dos nous reglaments –Garanties d’Origen de l’Energia Elèctrica i Registre Energètic Nacional (REN)–, amb l'objectiu d'afavorir la producció i utilització d'energies renovables per a la generació d’energia elèctrica i per a l’acreditació del seu origen i que desenvolupen la Llei d’Impuls de la Transició Energètica i del Canvi Climàtic (Litecc). Així ho ha explicat aquest dijous al matí durant la roda de premsa telemàtica de presentació el director de l'Oficina d'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, fent referència a l'acord pres aquest dimecres durant el consell de ministres.

El REN centralitza les quantitats d’energia tèrmica i elèctrica produïda, consumida, emmagatzemada, importada i exportada a Andorra per establir el balanç energètic des del punt de vista quantitatiu i proveir informació objectiva i transparent en relació amb els resultats de l’Estratègia nacional i la política en matèria energètica. També incorpora les informacions relatives a la venda d’energia i al seu preu. “Ens permet tenir una millor planificació de la transició energètica i conèixer tots els fluxos d’energia, el que ens proporciona la capacitat d’expedir els certificats de l’origen de l’energia, entre d’altres”, ha explicat Carles Miquel.

Pel que fa al primer reglament, desenvolupa el marc normatiu per a la certificació de l’origen de l’energia produïda en l'àmbit nacional, importada i exportada. A més, se certifica l’energia produïda mitjançant instal·lacions de cogeneració d’alta eficiència. Així, la garantia d’origen de l’energia elèctrica acredita que una quantitat determinada d’energia elèctrica ha estat produïda a escala nacional, o bé importada, i n’acredita l’origen segons si es tracta de l’aprofitament de fonts 100% renovables, o bé de la producció en instal·lacions de cogeneració d’alta eficiència. “La certificació d’energia renovable és un mecanisme de finançament d’instal·lacions i de promoció del consum energètic responsable”, ha argumentat Miquel, ja que l’eina és un element distintiu que presenta valor afegit per a les empreses que l’adquireixen.

D'altra banda, el director de l'Oficina d'Energia i del Canvi Climàtic ha explicat que el Govern tirarà endavant la nova taxa de carboni tot i les crítiques dels empresaris del sector, ja que ha defensat que l'increment impositiu serà molt menor que el que ha patit França i Espanya els darrers anys, que serà esglaonat a partir del 2022 i que el nou impost serà "finalista" perquè tindrà com a propòsit afavorir el transport públic amb uns preus més competitius i atractius. "L'objectiu final és la reducció de gasos d'efecte hivernacle", ha assegurat Carles Miquel.

Presentació de dos nous reglaments energètics
stats