Societat 27/04/2021

Andorra, candidata a acollir els campionats del món d'esquí alpí del 2027

El pressupost orientatiu és d’uns 40 milions d’euros, que provenen dels drets de televisió i patrocini

ANA
4 min
Ambient a les finals de la copa del món del 2019

Andorra la VellaAndorra aspira a rebre per primer cop l’esdeveniment d’esquí alpí més important del món en termes d’organització i de popularitat: els campionats del món. D’aquesta manera, amb la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) al capdavant, el país presentarà de forma imminent la seva candidatura a la Federació Internacional d’Esquí (FIS) per celebrar els campionats del món l’any 2027. Mai abans els Pirineus han acollit una fita esportiva d’aquesta rellevància. Andorra es presenta com una candidatura de tot un país, essent un tret que la distingeix de les estacions que tradicionalment han estat seu d’uns mundials. El concepte esportiu és el de seu compacta, amb les curses a les pistes de copa del món, Avet i Àliga de Soldeu i el Tarter a Grandvalira, combinat amb una seu ampliada a tot el país amb l’entrega diària de medalles i el programa d’animació a Andorra la Vella, així com diverses accions que s’ubicaran en altres entorns del Principat.

A partir d’ara comença el compte enrere en el qual durant el període d’un any, el Principat es medirà a grans noms com Crans-Montana (Suïssa) i Garmisch-Partenkirchen (Alemanya). La resolució arribarà a la localitat de Villamoura (Portugal) durant el congrés FIS del mes de maig del 2022 amb la votació dels disset membres del consell de la FIS, qui en determinarà la seu escollida.

Els campionats del món se celebren cada dos anys, tenen una durada de més de quinze dies i es disputen durant el mes de febrer, coincidint amb la temporada alta al sector de la neu. L’esdeveniment consta de tretze proves que mouen més de 750 atletes de més de 70 països. L’organització preveu comptar amb el suport de més de 500 voluntaris, l’ànima de l’esdeveniment. Per a la cobertura de les curses ‘in situ’, es desplacen més de 1.000 professionals de la comunicació i les proves s’ofereixen en directe en més de 100 televisions d’arreu del món. Quant a l’ocupació hotelera, la previsió és assumir prop de 50.000 nits d’hotel per acollir els atletes, la família esportiva i els mitjans de comunicació, entre d’altres.

Cortina d’Ampezzo (Itàlia) ha acollit l’última edició i les estacions de Courchevel-Méribel (França) i Saalbach (Àustria) en seran les properes seus el 2023 i el 2025, respectivament. Per la dimensió i les característiques de l’esdeveniment, la seu és escollida amb un marge de cinc anys per tal de treballar en l’organització.

El pressupost orientatiu per organitzar uns campionats del món és d’uns 40 milions d’euros, que provenen dels drets de televisió i patrocini, que la FIS comercialitza i en transfereix al comitè organitzador la part corresponent a les despeses operatives. D’aquesta manera no són necessàries aportacions públiques per cobrir el pressupost operatiu, subratllen els impulsors de la candidatura. Afegeixen que Andorra 2027 compta amb el suport institucional del Govern, dels set comuns i amb l’adhesió de les associacions hoteleres i les entitats del teixit empresarial.

El pla director de la candidatura es va començar a gestar a finals de febrer del 2020. Un petit equip dividit en diferents àrees especialitzades ha treballat en profunditat durant més d’un any els aspectes conceptuals i pràctics de l’organització. La visió de l’esdeveniment es fonamenta en uns pilars essencials que s’inspiren en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de les Nacions Unides i concretament en aspectes com la sostenibilitat, la inclusió o esport i salut. A partir del balanç satisfactori que la FIS va fer sobre l’organització de les finals de la copa del món del 2019 és la mateixa federació internacional qui, en aquell moment, va encoratjar Andorra a analitzar la viabilitat d’uns campionats del món.

L’anunci d’aquesta candidatura s’ha fet aquest dimarts a la nit a través d’un programa especial d’Andorra Televisió i en ‘streaming’ a través del seu web. El director general de la candidatura, David Hidalgo, ha estat l’encarregat de donar visibilitat a aquest moment històric en el qual també hi han donat veu el cap de Govern, Xavier Espot; el president de Grandvalira-Ensisa i cònsol de Canillo, Francesc Camp, i el president de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), Josep Pintat. Hidalgo ha posat en relleu durant el programa que "és un repte que ens posem tot el país però que és també una il·lusió" i creu que el moment actual, on se surt, precisament, d'una situació complexa, és ideal per "sortir del túnel, amb un projecte conjunt; és una oportunitat per imaginar-nos un futur millor". Camp, ha recordat que uns campionats del món són l'esdeveniment "més important" que un país pot acollir juntament amb els jocs olímpics i ha destacat que la candidatura generarà la il·lusió que la població necessita hores d'ara. Espot, al seu torn, ha dit que és "un pas endavant" perquè el país estigui entre les millors estacions del món i que arribar a aquesta candidatura és fruit de la feina que s'ha fet fins ara. Pintat, al seu torn, també ha posat en relleu el repte que suposa acollir aquesta cita.

Durant el programa també s’ha desvetllat el logotip de la candidatura que és la fusió simbòlica de les emblemàtiques pistes Avet i Àliga, representant la flora i la fauna del país.

stats