Els andorrans a París lamenten l'atemptat i manifesten la seva indignació

Martí ja ha manifestat el condol al primer ministre francès Manel Valls

El tiroteig que han dut a terme dos encaputxats, aquest dimecres al matí, a la redacció del setmanari 'Charlie Hebdo', ha acabat amb la vida, al menys, de dotze persones. Els assassins encara no han estat detinguts, i la situació a la capital francesa és de caos, molta mobilització i sobretot indignació. Una gran quantitat d'andorrans viuen a París, i des d'allà alguns han manifestat el rebuig cap a aquest atemptat.

Entre els andorrans que viuen a París hi ha Alfred Aurenche, estudiant de periodisme a la capital francesa. El jove ha explicat a l'ARA.ad que la situació que s'està vivint és d'indignació, però ha manifestat que es continua actuant amb normalitat. "Se'n parla molt, però no hi ha psicosi", ha expressat. De fet, ha reconegut que el fet que l'atemptat hagi estat contra aquesta revista ha fet que a molts ciutadans no els sorprengués tant com si hagués estat a un altre lloc.

El setmanari ja havia estat atacat en altres ocasions i havia rebut amenaces, i per aquest motiu la reacció de la població ha estat que "xoca molt però que sigui aquesta revista no sorprèn tant". No obstant, el que sí que és compartit per tots és la indignació, ja que la revista és molt popular a França i la llibertat de premsa, un valor molt important al país.

Als carrers de París hi ha hagut un gran desplegament d'efectius de Policia i Bombers, segons ha explicat el resident Maxime Polini, que assegura que hi ha "molt caos" als carrers, i preocupació. Totes les activitats escolars han estat anul·lades i la gent està "espantada". No obstant, Aurenche explica que no té la sensació que els ciutadans tinguin "por".

Aquest mateix dimecres a les 19 hores s'ha convocat una mobilització en contra de l'atemptat, i s'espera que hi hagi una gran participació.

A la facultat de periodisme, on estudia Aurenche, a més, comenta que una de les indignacions és "per les eleccions presidencials", ja que consideren que aquest fet donarà molts vots a Marine Le Pen.

Reacció institucional

D'altra banda, l'ambaixada andorrana a França no ha rebut cap demanda d'ajuda ni suport, i ha descartat que hi hagi hagut cap andorrà afectat en el tiroteig.

El cap de Govern, Toni Martí, ha fet arribar el seu condol al primer ministre francès, Manel Valls, i ha condemnat els lamentables fets. Igualment, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha enviat una carta al seu homòleg Laurent Fabius expressant el seu condol.