Els andorrans i residents podran viatjar des d'aquest divendres a l'Alt Pirineu i Aran

De moment, els ciutadans de les regions veïnes no podran entrar a Andorra fins que no s'aixequi l'estat d'alarma

A partir d’aquest divendres els andorrans o residents a Andorra podran viatjar a la regió sanitària de l’ Alt Pirineu i Aran després que el govern espanyol hagi pres la decisió de considerar “als andorrans els mateixos drets de mobilitat que als ciutadans de l’Alt Pirineu i Aran”, tal com ha emfasitzat l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, que ha afegit també que, de moment, les persones que viuen a aquesta regió sanitària catalana no podran venir a Andorra. De fet, ha afegit que aquesta mobilitat cap al Principat de ciutadans espanyols, no només de l’Alt Pirineu i Aran sinó d’altres indrets, hauria de ser possible un cop acabi l’estat alarma que hi ha decretat a Espanya i que s’aixecarà la nit del 21 al 22 de juny.

Tant Ros com la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha destacat que aquest acord que ha pres el govern espanyol és el resultat “de moltes hores de treball”, tal com ha subratllat Ros, i que ha “cristal·litzat” en aquest acord que permetrà que els andorrans o residents a Andorra puguin “baixar” ja a la regió més propera a Andorra. L’ambaixador espanyol ha manifestat que es va estar “molt a punt de resoldre" aquesta situació fa uns dies però ha recordat que un informe jurídic “va posar en relleu la contradicció” que suposaria que hi hagués una mobilitat dels espanyols cap a d’altres països i, en canvi, no hi pogués haver circulació entre províncies o regions sanitàries dins d’Espanya. En aquest sentit, ha volgut incidir que l’acord que ha fet públic aquest dijous Espanya reconeix únicament els drets dels andorrans a moure’s, i no el dels espanyols. En aquest sentit, ha dit que se li dona “el tomb” a aquest estudi jurídic. També ha recordat que malgrat en els pròxims dies altres regions de Catalunya passin a la mateixa fase que la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran no voldrà dir que els andorrans també hi puguin transitar ja que aquesta mobilitat entre regions no serà “automàtica” i haurà de ser una qüestió que plantegi la Generalitat.

“Ens felicitem que a partir de demà els andorrans puguin anar i moure’s per la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran”, ha destacat Ubach, afegint que es tracta “d’una molt bona notícia” i que és un “primer pas” ja que la situació de mobilitat anirà “evolucionant”. També ha destacat la feina conjunta que s’ha fet entre estats i els contactes que hi ha hagut entre ella mateixa i la seva homòloga espanyola i també entre els titulars de Salut. A més, ha manifestat que aquest mateix divendres el cap de Govern mantindrà una trucada telefònica amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar aquesta qüestió.

Ubach ha recordat que Andorra va decidir aixecar les restriccions de mobilitat a les fronteres amb França i Espanya l'1 de juny i que des de llavors ja arriben a Andorra visitants francesos i ha afegit que a partir del dia 15 els andorrans i residents ja podran viatjar a França.