Publicitat
Publicitat

Un antena portàtil instal·lada a l'helicòpter facilitarà els rescats de muntanya

Andorra Telecom adquireix un aparell pioner que utilitzaran els bombers per localitzar més ràpidament persones desaparegudes

Andorra Telecom i el cos de bombers han segellat un acord de col·laboració per implantar al país una nova tecnologia que faciliti els rescats a la muntanya. Es tracta de l'aparell Lifeseeker, desenvolupat per l'empresa gallega Centum, que permetrà localitzar persones desaparegudes a través del senyal del seu mòbil, encara que es trobi fora de cobertura. Es tracta d'una antena portàtil, que s'instal·larà a l'helicòpter de rescat, i que emet un senyal que fa que el mòbil capti com si fos la xarxa d'un operador. Un cop es detecta el senyal del mòbil, des de l'helicòpter se sobrevola la zona per establir una triangulació amb les altres antenes d'Andorra Telecom i trobar la localització exacta.

Per poder disposar d'aquest aparell, el cos de bombers va posar-se en contacte amb Andorra Telecom, que l'ha adquirit per un cost de 115.000 euros, que inclou el manteniment durant cinc anys. L'acord, tal com ha explicat el director general de l'operadora, Jordi Nadal, permet que l'empresa Centum pugui introduir la seva tecnologia en un entorn real, mentre que Andorra Telecom facilita els paràmetres adequats per fer funcionar l'aparell sense que interfereixi en la cobertura dels usuaris del seu servei. De fet, tant Nadal com el director adjunt dels bombers, Jordi Farré, han assegurat que Andorra és un lloc idoni per utilitzar aquest aparell, per ser un país amb dimensions reduïdes i pel fet que només hi hagi una operadora telefònica.

Jordi Farré ha explicat que el sistema permet disgregar altres usuaris, fins i tot si no es coneix el número de telèfon, ja que es poden introduir paràmetres com el país de procedència o l'operador telefònic. L'eina també permet enviar al mòbil missatges de text per comunicar-se amb la víctima.

A més, ha destacat la fiabilitat del dispositiu, ja que es va fer una prova en la qual en menys d'una hora es van trobar tres mòbils que s'havien deixat en diversos punts de la muntanya. L'aparell es pot utilitzar durant la nit, i també en cas de mal temps, ja que funciona encara que l'helicòpter voli a més de 5.000 peus, per sobre d'una tempesta. Per tot plegat, el director adjunt dels bombers ha assegurat que amb aquesta nova eina "desenllaços fatals haguessin quedat en un ensurt".

El Lifeseeker ha estat desenvolupat per una empresa gallega, i ja està en funcionament a Suïssa, controlat per l'exèrcit. A Andorra es posarà en marxa en breu, després de la presentació sobre el terreny que es durà a terme durant el Congrés de rescat alpí que tindrà lloc la setmana vinent.

Etiquetes