Societat 07/12/2020

30 anys de la gran nevada del pont de la Puríssima

L'arxiu comunal d'Andorra la Vella recorda que milers de turistes i residents van quedar atrapats a la carretera

Ana
2 min
Imatges de l’avinguda Tarragona i el carrer Prat de la Creu el diumenge 9 de desembre del 1990 al matí. / INFORMACIONS / BIBLIOTECA NACIONAL

Andorra la VellaAquest dimarts es compliran 30 anys de la gran nevada del 8 de desembre del 1990 que va passar a la memòria col·lectiva pel col·lapse que es va produir a les carreteres del país. Molts turistes van quedar atrapats i es va posar de manifest la gestió i complicitat entre les administracions i la societat per afrontar l’emergència. Per recordar aquests fets, l'arxiu comunal d'Andorra la Vella dedica el 'Document del mes' a commemorar aquesta data.

Es recorda que la neu va començar a caure la tarda del dissabte 8 de desembre i que la forta nevada va derivar en una "trampa", ja que milers de turistes i residents es van quedar atrapats als seus vehicles quan es disposaven a tornar a les seves llars. El fet que els vehicles col·lapsessin les vies va fer que les màquines llevaneus no poguessin passar a retirar la neu i la situació es va complicar.

A mesura que passaven les hores les diverses administracions i els cossos especials es van haver de coordinar per gestionar la situació. La prioritat va ser, davant la inviabilitat de netejar les carreteres, poder donar allotjament i menjar a les persones afectades.

La resposta més immediata va ser la d’allotjar les famílies en espais públics. El document de l'arxiu recorda, a més, que molts ciutadans del país es van oferir també per acollir gent als seus domicilis particulars, el que va resultar "crucial per poder reubicar tots els afectats pel temporal".

El document recull també que el comú d’Andorra la Vella, de la mateixa manera que en d’altres situacions com els aiguats de 1982, va implicar-se en la gestió de l’emergència. Així, es va posar a disposició espais públics com el poliesportiu i va coordinar l’allotjament dels particulars. De fet, a l’arxiu comunal es conserva l’expedient amb les anotacions i inscripcions que denoten la rapidesa que requeria la situació.

La situació va començar a normalitzar-se cap al vespre del dia 9 i es va facilitar la sortida de vehicles perquè la gent pogués marxar als seus llocs d’origen. Pocs dies després el comú va rebre un degoteig de cartes d'agraïment.

stats