L'aparició de dues esquerdes i una esllavissada obliga a tallar la carretera a la part alta d'Aixirivall

Els cònsols de Sant Julià es reuniran amb els veïns afectats a les 20 hores per informar-los de la situació

La carretera d'Aixirivall s'ha hagut de tallar aquest dimarts a la part alta a conseqüència de l'aparició de dues esquerdes d'uns 30 metres de llargada a la calçada. El tall ha provocat que el trànsit de vehicles s'hagi hagut de desviar per l'antiga carretera de la Peguera. Ara els ciutadans que resideixen en aquesta zona estan "incomunicats", segons ha informat el cònsol major lauredià, Josep Majoral

Les dues esquerdes es van detectar aquest dilluns i la intensa pluja registrada durant la tarda "ha fet que aquesta matinada baixés el talús", acompanyat de pedres, terra i vegetació. Majoral ha assegurat que encara es desconeix el motiu pel qual s'han generat aquestes esquerdes, però ha confirmat que en aquests moments un grup de geòlegs ja està treballant a la zona per tal d'identificar l'abast tècnic de la problemàtica. "El que és evident és que la carretera està tallada, tant la vella com la nova, per qüestions de seguretat", ha afegit. 

Fins al lloc dels fets s'han desplaçat efectius del Cos de Policia, bombers, Protecció Civil i també de la corporació comunal, a banda dels tècnics que han de fer l'informe corresponent. Els han acompanyat el cònsol major i el titular d'Ordenament Territorial, Jordi Torres. Així mateix, mentre que el Govern no procedeixi a la licitació de les obres definitives de la calçada, es farà un cordó de formigó a la carretera secundària paral·lel a les esquerdes per evitar que els corrents d'aigua de pluja no baixin al talús. També es col·locaran 'new jerseys' paral·lels a la carretera on s'ha produït l'esllavissada perquè no es desprenguin pedres a la urbanització que hi ha a sota. 

A causa de les previsions meteorològiques, els tècnics s'han emplaçat a aquest dijous per analitzar de nou l'estat de l'entorn i valorar les actuacions que s'han de fer, així com la possibilitat d'establir un pas alternatiu per la CS-130. Mentrestant, es vigilaran els moviments a la zona i el Servei de Circulació efectuarà rondes de vigilància. 

Sortosament no hi ha hagut cap afectació personal ni s'ha hagut de desallotjar cap habitatge. Es veuen afectats els veïns de les urbanitzacions Roc de les Esquiroles, Pont i les Extremes, així com els del residencial les Biades. Unes 200 persones que ara es veuen obligades a emprar un recorregut alternatiu d'uns 20 quilòmetres per les Bordes de la Peguera, Juberri, Auvinyà i Sant Julià de Lòria. Al llarg d'aquesta tarda, els cònsols s'hi reuniran per informar-los de la situació. Serà a partir de les 20 hores a l'auditori Rocafort del Centre cultural i de congressos lauredià.