Les autoritats andorranes condemnen l'atemptat terrorista de París

El cap de Govern, el síndic general i Demòcrates per Andorra han expressat la seva repulsa per l'acte i la seva solidaritat amb les víctimes

Les autoritats del país han enviat cartes als responsables del Govern francès i als seus homòlegs per condemnar l'atemptat terrorista ocorregut aquest dimecres a París, quan dos homes armats han entrat a l'edifici de la revista 'Charlie Hebdo' i han disparat als seus treballadors, provocant la mort de fins 12 persones. El cap de govern, Toni Martí, ha fet arribar una missiva al primer ministre francès, Manuel Valls, per expressar la seva "indignació" per aquest acte que ha considerat "cruel" i transmetre als ferits i a les famílies de les víctimes "la simpatia i la solidaritat del poble d’Andorra".

En posteriors declaracions a la premsa just abans de l'arribada del president espanyol, Mariano Rajoy, al Principat, Martí ha insistit que "malauradament el fanatisme creix a Europa" i que "el dolor del poble francès està compartit pel dolor del poble andorrà", perquè els morts "eren persones innocents defensant la llibertat de premsa". A més, Martí ha garantit que la violència d'aquest tipus no és probable a Andorra, "no és un fet que preocupi Andorra", però "som al món" i "sabem que el fanatisme no ens porta enlloc", ha afegit. També el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s'ha dirigit al seu homòleg, Laurent Fabius, per mostrar el seu suport. Des del Govern han confirmat que no hi ha cap andorrà afectat per aquests fets, i per tant l'ambaixada d'Andorra a França no ha rebut cap demanda d'assistència.

De la seva banda, el síndic general, Vicenç Mateu, en nom del Consell General, ha traslladat a l'ambaixadora de França, Ginette de Matha, el seu condol per als familiars de les víctimes i el rebuig contra totes les formes de violència per a una defensa de les llibertats i del respecte a les persones. Aquestes manifestacions també les ha fet arribar als presidents del Senat de França, Gérard Larcher, i de l'Assemblea Nacional, Claude Bartolone.

Per la seva part, Demòcrates per Andorra ha condemnat l’atemptat terrorista contra la redacció de la revista 'Charlie Hebdo'. En aquest sentit han expressat que es tracta d’un acte de barbàrie que no tan sols representa un atac a la llibertat d’expressió, sinó que topa de ple amb els propis fonaments de la democràcia. Per aquest motiu, des de Demòcrates per Andorra s'han solidaritzat amb les víctimes de l’atac i també han donat suport a la lluita de les institucions franceses en favor de la llibertat i els valors democràtics.