Les autoritats mostren la seva solidaritat i la condemna dels atemptats a Catalunya

Montobbio i Descarrega confirmen que no hi ha constància de cap persona d'Andorra afectada en els atacs terroristes

Les autoritats del Principat han fet aquest divendres al migdia un minut de silenci per mostrar la seva solidaritat i la seva repulsa cap a l'atemptat d'aquest dijous a les Rambles de Barcelona, que de moment ha deixat 13 víctimes mortals i 130 ferits, 16 dels quals en estat crític. L'acte ha estat convocat per l'ambaixada espanyola, que s'ha sumat als actes de suport que han fet tots els edificis públics de l'estat espanyol. L'ambaixador, Manuel Montobbio, així com a ministra Eva Descarrega, han confirmat que cap persona d'Andorra ha resultat directament implicada ni en l'atropellament massiu a Barcelona ni en el segon succés que va tenir lloc de matinada a Cambrils, tot i ser una població molt freqüentada per andorrans a l'estiu.

A banda dels responsables i del personal de l'ambaixada, l'acte ha comptat, entre d'altres autoritats, amb representants del Govern, encapçalats pels ministres Carles Àlvarez i Eva Descarrega, el síndic general Vicenç Mateu, representants dels coprínceps, cònsols i consellers comunals de diferents parròquies, el president del Consell Superior de la Justícia, el Raonador del Ciutadà, el director de la polica i consellers generals de les diferents formacions polítiques. La seva presència ha servit per mostrar el rebuig de les autoritats andorranes envers l'atac terrorista, així com per fer visible la solidaritat cap a les víctimes i familiars. El Govern i el Consell General també han convocat un altre minut de silenci obert a tota la població per a aquest dissabte a les 19 hores a la plaça Lídia Armengol.

Montobbio ha informat que des de l'ambaixada espanyola estan coordinant la cooperació necessària entre Espanya i Andorra per fer front a la situació, ja que és "una amenaça comuna". A nivell personal, també ha parlat de la seva consternació pels fets com a barceloní, tenint en compte que les Rambles de Barcelona "són l'artèria que ens vincula amb el món", sempre un lloc d'encontre i diversitat.

El Comú d'Andorra la Vella s'afegeix a les mostres de condol

Entre els representants comunals presents a l'acte, entre d'altres, hi havia el cònsol major d'Ordino, el cònsol menor de Canillo, la cònsol menor d'Encamp i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol. Precisament des d'aquesta corporació s'ha comunicat que el comú d'Andorra la Vella s'afegeix a les mostres de condol per l'atemptat de Barcelona, solidaritzant-se amb la ciutat i en especial amb els seus ciutadans. Marsol ha expressat el seu condol a tots els familiars i amics de les víctimes a través de les xarxes socials i ha tramès una carta de condol i solidaritat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A més, el comú demana a tots els ciutadans d'unir-se al minut de silenci convocat aquest dissabte a les 19 hores a la plaça Lídia Armengol.

El copríncep episcopal condemna la barbàrie

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives també ha fet arribar aquest divendres al matí una nota de condol i solidaritat al rei d'Espanya, Felip VI; al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La nota expressa la "condemna més rotunda d'aquesta barbàrie i el sentit condol del poble andorrà, de les seves autoritats i el meu propi, així com la nostra solidaritat amb tots els ferits i els seus familiars".

Vives ha expressat "la proximitat de tot el Principat d'Andorra cap a les víctimes, les seves famílies i cap a tot el poble català i de la resta d'Espanya, en aquesta situació tan tràgica i dolorosa", alhora que condemna "la difusió de l'odi que provoca tota forma de violència i d'atacs que destrueixen la vida humana, violen la dignitat de les persones, o van en contra del bé fonamental de la convivència pacífica entre les persones i els pobles, més enllà de les diferències de nacionalitat, religió i cultura".

Cinc minuts de silenci a la Seu

A la Seu d'Urgell les autoritats i la ciutadania també han mostrat la seva repulsa pels atemptats terroristes i al mateix temps la seva solidaritat a les víctimes i a les seves famílies. S'han guardat cinc minuts de silenci a la plaça dels Oms aquest divendres al migdia en el qual han pres part unes 300 persones, que han acompanyat les autoritats, representants dels cossos de forces i seguretat i l'arquebisbe d'Urgell. L'alcalde, Albert Batalla, ha llegit un manifest per mostrar el rebuig pels atemptats, el suport a les víctimes i en què s'ha palesat que "ni el jihadisme, ni cap de les mostres de terror podran canviar la nostra ferma voluntat de viure en unes ciutats i pobles oberts, tolerants, i respectuosos amb totes les formes de pensar". En altres punts de la ciutat, com a la piscina municipal, també han tingut lloc concentracions silencioses.