La batllia investiga un cas de suborn a exministres de Chávez per valor de 2.000 milions d'euros

Els dirigents haurien cobrat comissions il·legals mitjançant la BPA per facilitar contractes de la petrolera estatal veneçolana

La batlle Canòlic Mingorance investiga un presumpte cas de suborns a exdirigents chavistes que es cobraven mitjançant la Banca Privada d’Andorra (BPA).

Segons informa el diari espanyol ‘El País’, viceministres i testaferros de polítics del govern de Veneçuela durant la presidència d'Hugo Chávez (1999-2013) van cobrar presumptament més de 2.000 milions de euros en comissions il·legals per aconseguir adjudicacions de la principal firma estatal Petróleos de Venezuela (PDVSA) per a companyies estrangeres.

La mecànica va implicar, almenys, deu persones -exdirigents chavistes, empresaris i familiars-, segons informes de la Policia d'Andorra que té la batlle Canòlic Mingorance i als quals ha tingut accés ‘El País’. La batllia està investigant un suposat blanqueig en el marc d'un espoli de la petrolera estatal. Mingorance és la instructora del cas general de la BPA i ja ha dictat l’auto de processament de 24 gestors i directius.

Els pagaments dels presumptes suborns es van abonar entre el 2007 i el 2012 a la BPA. I segons informa 'El País', aquests diners van circular per una teranyina de 37 comptes corrents a nom de societats panamenyes. El diner va saltar després des d'Andorra a paradisos fiscals com Suïssa i Belize a través d'un entramat concebut per emmascarar fons, segons les investigacions.

Etiquetes