Unes botes d'esquí que també són de carrer

Es vendran a Andorra el 2020 i les comercialitzarà l'empresa emergent catalana Pista Negra Sports

La 'start-up' catalana Pista Negra Sports ha creat unes botes que s'utilitzen tant per esquiar com per calçar pel carrer i que estan formades per una estructura externa de fibra de carboni que ofereix la rigidesa i seguretat per esquiar i combinat amb un botí de sola flexible per caminar. Pista Negra Sports és una de les deu empreses emergents que participa en el programa d'acceleració Empenta impulsat per la Generalitat a través d'Acció, juntament amb Esade i Esadecreapolis, que té com a objectiu accelerar el creixement d'empreses emergents en fases inicials.

L'empresa, que destina els seus productes a esquiadors de nivell mitjà i alt i professionals del sector, preveu començar a comercialitzar el seu producte a final del 2020 a Espanya, Andorra i França. El fundador de Pista Negra Sports, Sergi García-Alsina, que ja ha patentat el seu producte, ha explicat que "la gran diferència respecte a les botes tradicionals és que aquesta exoestructura permet el control dels esquís sense comprimir el peu i la cama". Aquest sistema està associat a un botí "còmode i impermeable", similar a les botes de tresc, amb una sola flexible i que evita pressions doloroses. Les botes tradicionals, formades per una carcassa de plàstic que comprimeix el peu i la cama, proporcionen la rigidesa necessària per controlar i conduir l'esquí, però "aquesta estructura provoca que les botes siguin molt incòmodes i poc versàtils; per això caminar és pràcticament impossible i sempre és necessari canviar-se el calçat per desplaçar-se", ha assenyalat García-Alsina.

A més, les botes –que pesen menys que les que s'utilitzen actualment– inclouen un mecanisme de connexió i desconnexió, que en mode marxa permet caminar i en posició esquí ofereix la mateixa funcionalitat que les botes d'esquí tradicionals. "En posició marxa, l'esquiador només ha d'aixecar una peça de la bota per alliberar el moviment de la cama i flexibilitzar la sola, de manera que permet caminar còmodament. Per tornar al mode esquí, es col·loca una altra vegada la peça amb la finalitat de tornar a donar la rigidesa necessària per controlar els esquís", ha detallat.

La 'start-up', que iniciarà una ronda de finançament per a la fase d'industrialització de la nova bota, ha rebut el premi a l'empresa més innovadora a l'Sport Summit organitzat per l'Agència per al desenvolupament econòmic de la regió d'Occitània.