Societat 19/01/2021

Les vacunes ja són a l'hospital i la vaccinació s'iniciarà aquest dimecres

Es començarà la immunització a 47 professionals i 27 residents del Cedre, i 29 professionals i 49 residents de Clara Rabassa

Ana
3 min
L'arribada de la vacuna a l'hospital. / M. F.

Andorra la VellaLa campanya de vacunació contra la Covid-19 s'iniciarà aquest dimecres després que Espanya hagi aprovat, a través del BOE, el lliurament dels vaccins de Pfizer al Principat i que la primera remesa amb un miler de vacunes hagi arribat aquest dimarts a la tarda a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat aquest dimarts, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, que aquesta primera fase s'allargarà al voltant de dues setmanes. El transport del vaccí s'ha dut a terme durant aquest dimarts i, finalment, les dosis ultracongelades han arribat aquest vespre.

Segons ha explicat Martínez Benazet, malgrat que la primera remesa és de 2.000 dosis, en un primer moment han arribat 1.000. L'objectiu d'aquesta decisió és "evitar riscos" per si es pateix cap mena d'accident durant el transport. El miler de dosis restants, que estan "reservades" per les persones que ja hauran rebut la primera, arribaran al país d'aquí a dos dies. Així, els primers a vacunar-se, sempre que hi estiguin d'acord i no presentin serologia positiva, seran els professionals i residents dels centres sociosanitaris, del SAAS, d'atenció primària i del SAD. Precisament, a partir d'aquest dimecres es començarà la immunització a 47 professionals i 27 residents del Cedre, i 29 professionals i 49 residents de Clara Rabassa. Dijous es vacunarà 22 professionals i 24 residents de la residència l'Albó. Malgrat que als centres sociosanitaris es traslladarà un equip de vacunació qualificat, també es disposarà de tres més, sota la vigilància d'un metge, a l'hospital.

A més, durant la primera jornada de vacunació, també estan cridats una cinquantena de professionals del centre hospitalari. En aquest cas, la vaccinació s'efectuarà als sanitaris que treballin en aquelles àrees de major "exposició al virus" i també als pacients "especialment sensibles". Així, també a partir de dijous, la idea és vacunar entre 80 i 100 professionals del SAAS diàriament fins a exhaurir les dosis actuals, entre els quals també hi haurà 29 sanitaris d'atenció primària, professionals del SAD i també aquells que formin part d'empreses privades d'atenció a domicili.

En aquest sentit, el titular de Salut ha explicat que la vacuna de Pfizer no es pot administrar a les llars, per la qual cosa les persones vulnerables que són a casa s'hauran de desplaçar als punts de vacunació habilitats gràcies a l'ajuda de personal d'Afers Socials i de la Creu Roja. Aquelles que no puguin moure's, quedaran excloses de la primera fase i se les immunitzarà més tard amb el remei d'Òxford. Pel que fa a les residències que han patit una major afectació del virus, com és el cas de Salita i Sant Vicenç d'Enclar, la vacunació s'endarrerirà fins a tres mesos, arribant així a un escenari on la situació estigui resolta. Tot i això, s'immunitzaran aquelles persones residents que no hagin patit la malaltia.

L'arribada de la vacuna a l'hospital. / M. F.

En relació amb l'arribada de més vaccins, el ministre de Salut ha manifestat que en el conveni signat amb Espanya ja es preveu l'arribada de vacunes a Andorra en la mateixa proporció que les rebrà el país veí fins a arribar al 19% de la població (30.000 dosis previstes inicialment), i ha recordat que també estaran disponibles al llarg del primer trimestre del 2021 fins a 26.400 vacunes de la casa AstraZeneca. A més, ha explicat que el Govern preveu la posada en marxa d'un certificat que servirà per verificar que una persona ha estat vacunada i que també es podrà emprar en el cas que ho demani alguna administració estrangera.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquest dimarts al Consell. / M. P.
stats