Societat 14/02/2018

El càncer colorectal, el més detectat en primeres visites el 2017

El tumor de mama en dones, el de pròstata en homes i el de pulmó són les altres patologies que més es van descobrir durant l'any passat

Ara Andorra
4 min
Un moment de la quarta caminada contra el càncer. / ARXIU ANA

Andorra la VellaPer primer cop, el Govern d'Andorra ha publicat estadístiques al voltant dels càncers més freqüents al país. Són dades de la Unitat d'Oncologia del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), recollides entre desembre de 2016 i novembre de 2017. Així, durant l'any passat, el SAAS va atendre un total de 3.106 visites, de les quals 192 van ser de primera vegada. El president de l'Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, ha puntualitzat a l'ARA Andorra que, enguany, no és possible fer una comparativa, perquè fins ara no existia una estadística d'aquest tipus; i ha afegit que, el que faltaria, és poder tenir la distribució dels tipus de càncer per edats, per saber en quines franges són més freqüents uns que d'altres. Poder fer això, però, és complicat, ja que qui té les dades és la CASS i no les proporciona.

El càncer amb més casos nous detectats el 2017 va ser el colorectal, amb un total de 24 entre els dos sexes. Segons ha explicat Josep Saravia, des de Govern s'està treballant perquè, a partir dels 15 anys, tothom es pugui fer les proves de manera gratuïta.

El càncer de mama, el més habitual en dones, és el segon pel qual es van atendre més persones en una primera consulta, 23 en total; mentre que el tercer és el de pròstata, amb una desena de casos en primera visita durant l'any passat. Aquest tipus de patologia és la que més es dona entre els homes i un dels que cal posar més èmfasi, ha apuntat Saravia. En aquest cas, no es realitza cap tipus de cribratge, per això des d'Assandca reclamen que es fixi un control a partir d'una certa edat. I és que el de pròstata és el càncer que més problemes o trastorns post-tractament provoca. Des de l'Associació Andorrana contra el Càncer expliquen que un 80% dels homes que el pateixen, després de ser tractats per la malaltia, perden potència sexual, la qual cosa afecta de diferent manera una persona de 50 anys que una de 70. Josep Saravia ha comentat que, avui en dia, la forma de tractar el càncer de pròstata aquí encara és una mica invasiva, i que s'hauria de millorar el tractament. En d'altres països, el tractament làser per aquest tipus de patologia, per exemple, ja està acceptat. A més, és l'únic càncer pel qual de moment no hi ha cap campanya en marxa al Principat. Ara bé, aquest tipus de tumor també és dels que compta amb més casos de superació.

El quart tipus de tumor pel que fa a primeres visites, l'any passat, va ser el de pulmó, amb un total de nou casos. Des d'Assandca han recordat que ja hi ha en marxa una campanya contra el tabaquisme, que és la causa més freqüent d'aquest tipus de càncer, i que la voluntat és engegar-ne una de nova, per tal que la gent deixi de fumar.

Cal recordar que, a finals de 2016, el SAAS va incorporar un oncòleg a temps complet, per tal de millorar tant l'atenció dels pacients oncològics hospitalitzats com els de consulta externa. Entre les millores, des del Govern es destaca la diversificació de la Comissió de tumors en diferents comitès específics, i el fet de poder disposar d'un equip especialitzat en cada una de les patologies. També s'ha instaurat una infermera gestora de casos, la funció de la qual és valorar i fer un seguiment integral dels pacients, per tal d'adequar el pla d'atenció personalitzat al llarg de tot el procés assistencial, en funció de les necessitats de cada persona. A més, hi ha la previsió de treballar en un projecte d'oncogeriatria, adreçat a persones a partir de 70 anys amb malaltia o sospita de malaltia neoplàstica.

El 19 de maig, Festa-Torneig Joan Petit a Andorra

Per primer cop, Andorra acollirà una activitat exclusiva de suport a les famílies d'infants amb càncer. Serà el dissabte, 19 de maig, quan es celebrarà la 18a Festa-Torneig Joan Petit, que impulsa la Fundació Amics Joan Petit-Nens amb càncer. La primera edició es va celebrar el 2001 i, des de llavors, cada any s'ha realitzat a una població diferent de Catalunya, amb l'únic objectiu de recollir fons per a la investigació del càncer infantil. Un homenatge a tots aquells nens i nenes que estan lluitant o han lluitat contra aquesta malaltia.

En Joan, fill del reconegut jugador català d'hoquei patins Joan Torner, era un nen a qui li agradava aquest esport i que va patir un càncer quan encara era molt petit. Tot i la lluita, no va poder superar la malaltia. Arran de l'experiència, els pares del Joan van decidir engegar la fundació amb l'objectiu de donar-la a conèixer i recaptar fons per als equips de recerca científica dels hospitals catalans, per buscar nous tractaments preventius, pal·liatius i curatius.

La festa-torneig es dirigeix a petits jugadors d'hoquei, d'entre 3 i 6 anys, i s'està organitzant conjuntament des dels ministeris d'Esports, Salut i Benestar, en coordinació amb l'Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), la Federació Andorrana de Patinatge (FAP) i la Fundació Amics Joan Petit-Nens amb càncer. Habitualment, aquest esdeveniment esportiu i solidari aplega una trentena d'equips. Des del Principat, però, es treballa en doblar la participació i en poder oferir paquets de cap de setmana, perquè les famílies puguin gaudir del país durant tres dies.

El president d'Assandca, Josep Saravia, ha explicat que la intenció de la festa-torneig és que tingui visibilitat pels pares que tenen fills malalts de càncer, i que puguin contactar amb l'associació, per tal de tenir consciència de quants casos hi ha al país, la qual cosa avui no se sap. Saravia ha apuntat que "el sector infantil és el que més protegit està", perquè quan una família té un nen o nena malalt de càncer el porten a tractar-lo fora del Principat i no comenten res aquí. "Estem a cegues, no sabem quants casos hi ha", ha afegit el president d'Assandca, aclarint que si saben d'algun cas és a través de la fundació infantil Ronald McDonald.

stats