Publicitat
Publicitat

56 càncers de mama detectats precoçment des del 2008

El Programa de detecció precoç ha diagnosticat 56 càncers de mama –17 aquest any– i compta amb una participació del 38%

El Programa de detecció precoç del càncer de mama, iniciat el 2008, ha detectat fins a la data un total de 56 casos. Ho ha fet públic el Ministeri de Salut aquest dilluns, amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama, per recordar la importància de la detecció precoç d'aquesta malaltia, que és la segona causa de mort entre les dones, després de les malalties circulatòries. La Cap de l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, ha celebrat que el percentatge de participació augmenti cada any, tot i que encara es troba per sota del 40%.

Dels 56 casos detectats fins al 2008, 17 s'han diagnosticat des del gener del 2014 fins al 30 de setembre del 2015. Durant les dues primeres rondes del programa es van detectar 12 casos en cadascuna, i en la tercera ronda (2012-2013) se'n van detectar 15. La xifra té una tendència a l'alça perquè també el percentatge de participació ha anat augmentat amb els anys, passant del 19,7% el 2008-2009 fins al 38,84% actual.

Durant aquesta quarta ronda del programa, s'han realitzat 3.724 mamografies, de manera que el percentatge de dones que hi participen –d'edats entre 50 i 69 anys– ha augmentat fins al 38,84%. Rosa Vidal ha indicat que s'espera incrementar la participació amb el nombre de mamografies que es facin fins a finals d'any, i que al percentatge també cal sumar-hi les dones que es fan un seguiment pel seu compte. Per poder arribar a tota la població en risc, Rosa Vidal ha volgut destacar que si per problemes de canvi d'adreça les dones a qui va dirigit el programa cribatge no reben la carta corresponent, igualment poden trucar al Ministeri per demanar hora per fer-se la mamografia.

Tal com ha explicat el Govern, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública a Andorra, ja que és el tipus de càncer més freqüent en les dones, amb un 31%, seguit del càncer colonorectal amb un 12,2% i del de tiroides amb un 7,1%. El càncer és la segona causa de mort entre les dones i el tumor de mama és el que provoca més morts. Segons Rosa Vidal, però, els índex de càncer de mama al país se situen dins de la mitjana dels països de l'entorn, però no poden oferir dades globals perquè reconeixen que hi ha casos que no tenen registrats. Per tot plegat, ha assenyalat que els casos de càncer de mama que es detecten mitjançant el programa de cribatge es poden tractar en una fase menys avançada de la malaltia i, per tant, l'índex de mortalitat és molt més baix.

El Programa de detecció precoç del càncer de mama d’Andorra ofereix a les dones d’edats compreses entre 50 i 69 anys una mamografia de cribratge gratuïta cada dos anys amb l’objectiu de reduir la mortalitat i la malaltia associada al càncer de mama en les dones d’aquest grup d’edat. Les dones són convidades a participar al programa mitjançant una carta personalitzada i un cop han participat, si el resultat és correcte, al cap de dos anys tornen a rebre una carta, aquest cop amb dia i hora, per realitzar de nou la mamografia de cribratge. Si és necessari fer alguna mamografia abans dels dos anys, també se’ls hi recorda. El telèfon d'atenció directa del programa és el 867785.