COOPERACIÓ

La cara més solidària d’un petit país

Educació i sensibilització dels infants i accés a l’aigua, projectes del 2015

El Govern d’Andorra convoca anualment les ajudes per a organitzacions sense ànim de lucre que volen dur a terme projectes de cooperació i desenvolupament en països tercers.

Només al registre comunal d’associacions sense ànim de lucre d’Andorra la Vella hi ha unes 200 entitats inscrites, i any rere any moltes presenten algun projecte de gran format o de petit impacte per promoure el desenvolupament de les zones més necessitades i el benestar de les persones, els animals o el medi ambient, entre d’altres.

Durant el 2014, sis ONG es van beneficiar de les subvencions de fins a 40.000 euros que preveu el Govern d’Andorra. Per exemple, Cooperand amb Llatinoamèrica va posar en marxa un projecte d’educació digital per promoure la integració laboral dels joves acollits a les llars del projecte Don Bosco a Bolívia. La Fundació Ibo Àfrica va utilitzar els fons per a la formació professional i pluridisciplinària de la població vulnerable a l’illa d’Ibo, a Moçambic, en l’àmbit de turisme sostenible i responsable i de l’emprenedoria. Finalment, Aigua de Coco va rebre una ajuda per a un projecte de desenvolupament rural sostenible a la comunitat de Belalanda, a Madagascar. Així mateix, aquestes i altres ONG fan accions més petites o permanents com són el programa de Vacances en Pau, per portar nens sahrauís a passar l’estiu al Principat de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí; les iniciatives de sanejament animal i reforestació de Daktari, a Uganda, o la gira del cor Malagasy Gospel d’Aigua de Coco.

I és que encara que és difícil obtenir els fons necessaris per continuar amb els projectes, i més arran de la crisi econòmica, les ONG reconeixen sovint que la població d’Andorra és solidària i col·labora en els actes que s’organitzen per donar suport a actuacions concretes o en la tasca general de les entitats.

Pla rector

Els criteris que regeixen aquestes ajudes es recullen al Pla Rector de Cooperació, que estableix les prioritats geogràfiques i temàtiques del Govern per donar suport als projectes. Les primeres beneficien els països més desafavorits, segons el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i el Banc Mundial, i els amb els quals Andorra manté relacions bilaterals. D’altra banda, les segones busquen la protecció dels més vulnerables, sobretot infants i dones, però també persones amb discapacitat i altres col·lectius, així com la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic; el treball sobre l’aigua en tots els seus vessants i la sensibilització de la població andorrana, i l’educació per al desenvolupament.

Mentre que la inversió global a la cooperació s’ha mantingut en els últims anys, el 2014 es va rebaixar l’import màxim dels projectes de gran format dels 50.000 als 40.000 euros. Les ONG poden demanar ajudes per a un projecte d’aquest import i un altre de fins a 7.500 euros, que es pot sol·licitar en qualsevol moment de l’any. A més, es preveuen aportacions de fins a 3.000 euros per a projectes d’educació per al desenvolupament o per a la sensibilització, que tenen especial impacte en la població del país i la seva conscienciació.

La dotació per al 2015 és de 250.000 euros, però l’any passat les ajudes atorgades van arribar als 185.000 euros. Aquest any s’han presentat vuit projectes a la convocatòria de subvencions de fins a 40.000 euros, que es va tancar el 30 de març.

Projectes 2015

Entre els projectes que han sol·licitat ajudes de cooperació hi ha els de seguiment d’Unicef i Cooperand, i dos de nous de Daktari i Aigua de Coco. El primer busca el reconeixement dels drets i la cobertura de les necessitats bàsiques de la població autòctona del Congo. Està en una fase “molt avançada”, com reconeix la directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, i és que fa gairebé deu anys que treballen al país. Així, es tracta d’informar les comunitats nòmades sobre els seus drets i com poden reclamar-los. A més, es pretén l’escolarització dels infants a través d’una educació prèvia a l’escola perquè puguin agafar el nivell oficial. Són dos anys pont per accedir amb les bases mínimes a l’educació reglada, i se’ls ofereix un paquet nutricional i material escolar per fomentar l’assistència i garantir un àpat al dia. Ara es vol consolidar a la regió de Likouala i es vol que 600 nens d’aquesta comunitat accedeixin a l’escola formal.

Cooperand ja entra a l’equador del projecte Educación Digital, que busca la immersió en el món digital dels 2.000 nens que passen anualment per les llars d’acollida del projecte Don Bosco, a Santa Cruz de la Sierra, a Bolívia. El projecte comprèn una primera formació per obtenir el títol d’operador de computadora i una altra de quatre anys per ser consultor en soluciones digitals. Fins ara 3.400 nens han assistit a les formacions, dels quals 197 han assolit el primer títol i n’hi ha 20 seguint les sessions per aconseguir el segon. A més, s’ha tancat un acord amb tres empreses locals que ofereixen 50 llocs de treball per als que acabin la carrera d’aquí a tres anys.

Pel que fa a Aigua de Coco, la proposta se centra en la lluita contra la malnutrició a la regió de Tulear, a Madagascar. Per dur-la a terme volen aconseguir atenció social, nutricional i sanitària per a gairebé 5.000 nens amb problemes de desnutrició aguda i crònica. La voluntat és que els menors superin l’estat de malnutrició, que la comunitat de Tulear disposi d’un cens nutricional per avaluar la salut dels nens i sensibilitzar la població sobre aquests problemes i les mesures de prevenció.

Un últim exemple seria el de Daktari, que -a més dels projectes d’assistència veterinària als poblats pròxims als parcs nacionals d’Uganda- vol rehabilitar un canal i construir un embassament al país de Basongora. Amb aquesta nova font d’aigua s’evitaria la transmissió de malalties entre els animals salvatges i el bestiar i els possibles atacs de depredadors com els lleons i cocodrils, i s’abastiria més de 15.000 caps de bestiar. També plantaran arbres fruiters a les vores de l’embassament per donar suport nutricional a les famílies i uns ingressos extra a les dones.