Societat 24/01/2020

Petició ciutadana per vincular el permís de residència i treball amb el nivell B1 de català

Recullen signatures a la plataforma change.org per presentar-les al Govern

Ara Andorra
2 min
Imatge de la caràtula de presentació de la campanya a la plataforma change.org. / ARA ANDORRA

Andorra la VellaDes d'aquest dilluns 20 de gener s'ha tirat endavant una campanya ciutadana a change.org per recollir signatures amb l'objectiu de demanar a l'executiu la vinculació del permís de residència i treball amb el nivell B1 de català. A Andorra, el català és la llengua oficial, però en comerços i moltes empreses de la majoria de sectors econòmics del país, o no atenen, o no entenen ni volen aprendre res, en català, segons s'indica a la descripció de la campanya ubicada a la plataforma change.org.

A la mateixa descripció, s'argumenta que "Andorra té un nombre molt elevat de població immigrant que ve a treballar cada any, i que és molt benvinguda per al conjunt del país, però al mateix temps no se li exigeix cap mena de requisit mínim lingüístic per obtenir el permís de residència i treball". A la mateixa plataforma change.org s'indica que "tot i l'oficialitat única del català, això està creant una situació que cada dia va empitjorant més en detriment del català i del seu ús social".

Segons la campanya que s'ha engegat "una solució fàcil i eficaç d'aplicar, seria que el Govern simplement vinculés l'obtenció del permís de residència i treball a l'obtenció del certificat de nivell B1 de català, és a dir, donar des d'un inici el permís de residència i treball a les persones que ho sol·licitessin a canvi que en el termini d'un any es presentés l'obtenció del certificat B1 a Immigració, i en cas contrari no es renovaria el permís". En la mateixa sol·licitud s'explica que "quedarien exempts els temporers i les persones majors de seixanta anys".

En la descripció s'afegeix que "cal tenir present que la gent nouvinguda només aprendrà el català si realment és necessari per poder treballar i viure el dia a dia a Andorra". La campanya ho argumenta dient que "si no és així, no l'aprendran mai, per això ens trobem persones que fa vint anys que viuen a Andorra i no han fet mai cap esforç per aprendre ni entendre el català, no volen perquè senzillament no els hi cal". La petició de signatures ciutadana segueix dient que "no és una campanya contra ningú ni contra cap llengua, apreciem la riquesa que ens aporten també les altres llengües presents al país, és una campanya a favor del català i de facilitar la integració de les persones nouvingudes".

Per aquest motiu, a la plataforma charge.org es demana que "el Govern d'Andorra faci aquest canvi legislatiu de forma urgent i vinculi l'obtenció del nivell B1 de català amb el permís de residència i treball, per tal de respectar els drets dels andorrans al nostre propi país, per a protegir el català i donar-li per llei i a la pràctica real la importància que ha de tenir com a única llengua oficial al Principat".

stats