Publicitat
Publicitat

El civisme té premi

L'Associació dels Condecorats de la Legió d'Honor i de l'Ordre Nacional del Mèrit Francès premia el civisme de 24 joves andorrans

L'Associació dels Condecorats de la Legió d'Honor i de l'Ordre Nacional del Mèrit Francès (ACLHMF) ha fet entrega del quart Premi de Civisme per a la Joventut. Ha atorgat tres premis, un d'individual i un altre de col·lectiu, amb els quals reconegut la tasca cívica i voluntària d'un total de 24 joves andorrans. L'acte ha tingut lloc aquest dimecres a la tarda a la sala d'actes de MoraBanc, que ja fa tres anys que col·labora amb el certamen tot cedint gratuïtament l'espai.

Un dels objectius de l'ACLHMF, formada per persones residents al país que han estat condecorades, ja sigui per la Legió d'Honor o per l'Ordre Nacional del Mèrit Francès, és promoure el civisme entre la gent jove. És per això que fa quatre anys va crear aquest Premi de Civisme per a la Joventut, que vol reconèixer aquelles persones d'entre 11 i 20 anys, i residents al país, que treballen de forma voluntària a favor d'una o diverses accions cíviques.

Tal com ha donat a conèixer abans de l'entrega de premis el president de l'ACLHMF, Josep Marsal, enguany s'han presentat un total de sis candidatures: dues de col·lectives i quatre d'individuals. Els candidats, ha explicat, els solen proposar els centres educatius del país, però també els serveis socials dels comuns o algunes institucions, com ara els Bombers o la Creu Roja.

Un premi individual i un altre de col·lectiu

Pel que fa al premi col·lectiu, enguany s'ha atorgat a un grup de 22 alumnes de quart curs de l'escola andorrana de Segona ensenyança de Santa Coloma. Se'ls ha reconegut el fet que durant tot el curs hagin dedicat dues hores a la setmana "a ajudar de forma totalment voluntària i fora de l'horari lectiu" a aquells companys de segon curs que tenen més dificultats per seguir el temari.

Pel que fa al premi individual, enguany s'ha decidit atorgar-lo de forma 'ex aequo' a dues persones, ja que el jurat -format pel ministre d'Educació i Ensenyament Superior, representants dels tres sistemes educatius i els membres de la Junta Directiva de l'ACLHMF- no han pogut triar-ne només un.

D'una banda, s'ha reconegut la tasca de Nerea Mohedano, una jove resident a Arinsal que col·labora amb tres associacions de defensa dels animals i que, entre d'altres coses, es desplaça molt sovint fins a la gossera per tenir cura dels animals abandonats.

L'altra premiada ha estat Nicole Castro, una noia que ja fa gairebé dos anys que col·labora de forma voluntària amb la Creu Roja. En aquest temps, ha dedicat ja 150 hores a aquesta institució.

Premi econòmic i reconeixement simbòlic

Tots els premiats han rebut una placa i un diploma commemoratiu. En el cas del premi col·lectiu, els condecorats també han estat obsequiats amb entrades per al cinema. El premi individual s'acompanya de 600 euros, de manera que les dues premiades s'han endut 300 euros cadascuna.

Marsal ha destacat que actualment "tenim una societat molt individualista" i l'objectiu és "canviar-la a través del civisme". Per la seva banda, el tresorer de l'associació, Antoni Aleix, ha afegit que d'aquesta manera es vol donar visibilitat al fet que "al país hi ha joventut molt generosa".