Societat 08/11/2019

Compromís iberoamericà per "assolir els acords de París" de lluita contra el canvi climàtic

La trobada de la RIOCC es clou incidint en les mesures que cal aplicar per la mitigació i l'adaptació i la necessitat de cooperar

M. F. / M. P.
2 min
Un moment de la cloenda de la trobada anual de la Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC). / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa trobada anual de la Xarxa Iberoamericana d'Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC) ha clos aquest divendres després de dues jornades de treball amb el compromís "ferm" dels països iberoamericans (incloent-hi Andorra, Espanya i Portugal) per "assolir els acords de París", tal com ha posat en relleu el subdirector de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, Eduardo González, que ha volgut també incidir en "un nivell de compromís molt alt" per part de la regió iberoamericana en la lluita contra el canvi climàtic. En el mateix sentit, el director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha emfasitzat el fet que hi ha la voluntat que la regió es posicioni "com a líder a nivell de l'acció climàtica i la protecció de la biodiversitat".

Tant Miquel com González han subratllat que els dos grans reptes són l'adaptació als efectes del canvi climàtic i la mitigació. En aquest sentit, Miquel ha emfasitzat que, d'una banda, cal reduir les emissions actuals però, de l'altra, també cal ser conscients que el canvi climàtic continuarà i que, per tant, cal que hi hagi una adaptació. Així, un dels reptes és "millorar la capacitat d'afrontar els canvis i augmentar la resiliència". En la mateixa línia González ha incidit que cal avançar cap a la descarbonització, de tal manera que a llarg termini "no hi hagi emissions o puguin pal·liar-se amb embornals".

La trobada, ha incidit González, ha servit per concloure que les regions iberoamericanes han de "cooperar i actuar de manera conjunta" portant a terme un seguit de mesures i accions, que han estat revisades, i que afecten "tots els sectors de la societat i totes les activitats econòmiques". En aquest sentit, Miquel ha recordat que la voluntat d'Andorra ha estat centrar el seu lideratge en aquesta setzena edició de la RIOCC per incidir en aquesta cooperació. Ha subratllat que la xarxa d'oficines iberoamericanes demostra una llarga tradició de la regió en el tractament de temes de canvi climàtic i la consciència existent després de la ratificació de l'acord de París d'avançar cap a la mitigació i l'adaptació. Aquesta implicació en aquesta lluita, ha remarcat Miquel, també es visibilitzarà en el fet que per primera vegada en deu anys Andorra acollirà, en el marc de la Cimera Iberoamericana, una ministerial de ministres de Medi Ambient.

En aquesta trobada Andorra també ha aprofitat per "identificar les xarxes existents," com pot ser el projecte Regata, en les quals es podria encabir i també s'ha valorat el fet que la COP25 es faci a Madrid com un fet positiu tant per al Principat com per als països iberoamericans.

stats