Publicitat
Publicitat

El concurs d'escultures de neu del Pas de la Casa apuja el nivell

Centenars de visitants gaudeixen de les creacions artístiques, tot i les dificultats dels escultors per dur a terme les obres amb les altes temperatures registrades aquest cap de setmana

 

Centenars de visitants, residents i curiosos han pogut gaudir aquest diumenge de les escultures efímeres del Concurs d'escultura monumental sobre neu del Comú d'Encamp, que han estat finalitzades pels seus creadors a les 12 del migdia, just abans que passés el jurat que les ha valorat. Les obres de les categories d'estudiants i professionals, amb el nexe en comú de la mitologia grega, ha presentat escenes i personatges com Hades, una quimera, minotaures, oracles, amb els quals tothom s'ha volgut fer fotos. De fet, el membre del jurat i professor d'escultura de l'Escola Llotja de Barcelona, Jordi Plana, ha assegurat que el nivell ha sigut "molt elevat, molt més que el de l'any passat". Per aconseguir els bons resultats els escultors han hagut de desafiar el sol i les altes temperatures, inusuals en aquesta època, que han complicat la feina. Finalment el guanyador de la categoria professional ha estat Lluís Ribalta, amb l'obra 'Sàtir', seguit pel 'Minotaure' de Ramon Masramon i Mar Sala, i del 'Malefici' de l'andorrà Arnau Pérez. La menció especial i premi del públic ha estat per l'escena irònica del 'Menjador social' d'Emiliano Lorenzo, que situava els déus grecs a la taula d'un menjador social, per culpa de la crisi. Rubén Milena s'ha fet amb la victòria a la secció d'estudiants, amb una obra titulada 'Oracle'.

24 equips han compartit taula i vetllades, a banda de trucs i comentaris tècnics a la casa de colònies on estaven allotjats mentre treballaven durant dos dies en les seves escultures. Tots ells han mostrat un nivell molt alt, tot i que alguns no havien treballat mai un material com la neu. També han après com afecta la temperatura el material i quines són les millors hores del dia per fer cada una de les tasques que requereix l'obra final. Finalment han aconseguit veritables obres d'art, que centenars de persones han pogut gaudir aquest diumenge davant de l'església del Pas de la Casa.

És per això que el cònsol menor d'Encamp, Jordi torres, ha celebrat l'afluència, "molt positiva" i la pujada del nivell de les construccions. Finalment les obres de la categoria d'estudiants, com el Gerard Prat que ha presentat una quimera, una bèstia de la mitologia grega amb un cos de lleó, un cap de cabra i la cua de serp, han estat votades pels seus companys professionals, que han compartit amb ells habitatge i consells durant aquests dies. Prat, que és de Castellar del Vallès, però estudia a l'Escola Llotja de Barcelona ha descobert com "la neu s'esmicolava i costava que enganxés", com treballar contra el rellotge i traspassar una idea de la maqueta a la neu.

Precisament el fet que se'ls demanés un projecte previ i una maqueta és el que, per l'organització ha fet que pugés el nivell. "Està molt renyit, les peces estan molt ben fetes tècnicament i conceptualment també", ha explicat un dels membres del jurat, el professor Jordi Plana, qui també ha recordat que "hi ha professionals aquí que han estat competint a la resta del món, a la Xina, al Japó, a Canadà, i això fa pujar el nivell".

Ara bé, el problema per tots ha estat la temperatura. "Quan fa massa calor la neu està molt tova i el tall -important en una tècnica de sostracció com aquesta- no surt tan bé, perquè la neu es desfà", adverteix Plana. Al final han estat dos dies de treball bastant "escarrassat", com ha qualificat l'andorrà Arnau Pérez, que ha dissenyat una creació anomenada 'Malefici'. Fins a quinze graus han hagut de patir les construccions, cosa que implica "fer un sacrifici amb el projecte i al final resignar-s'hi, perquè hi ha capes de neu que cedeixen", lamenta Pérez.

Tot i això no ha impedit veure propostes interessants, algunes on, fins i tot, els més menuts han pogut grimpar i passar per túnels i forats de neu. Altres s'han conformat amb les fotos amb els personatges mitològics. El resultat final satisfactori per tothom, sobretot pels guanyadors dels premis de 1.000, 700 i 500 euros, en el cas dels professionals i de 500, 250 i 100 euros, en el cas dels estudiants. Membres del Comú ja han avançat que la seva intenció és continuar celebrant el concurs l'any vinent.