Publicitat
Publicitat

Una conferenciant sobre 'Ètica en l'acció social' alerta que "cal regenerar la política des de l'exemplaritat"

El ministre Espot, present a l'acte, entén que els servidors públics "han de tenir present l'ètica en totes les seves actuacions"

La professora i doctora en filosofia, Begoña Román, ha alertat, la cinquantena de persones que han assistit a la conferència 'Ètica en l'acció social' celebrada aquest dimecres al Centre de Congressos, de "la dimensió ètica, que va molt més enllà de la moral o les tradicions, que hauran d'atendre les persones davant l'època de canvis radicals que tenim al davant". Preguntada pel trasllat d'aquesta dimensió ètica a l'espai polític, la conferenciant ha replicat que els càrrecs públics "són els més interessats en netejar la imatge i convidar persones a presentar-se a la política, perquè ja no tenim l'eròtica del poder, tenim l'anorèxia del poder, no el volem perquè corromp i cal regenerar la política des de l'exemplaritat". El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, present a la conferència, ha explicat que "cada cop els ciutadans són més exigents i tenen dret a ser més exigents, i això ens obliga als tots servidors públics a tenir sempre presents els components ètics en cadascuna de les nostres actuacions".

"Explico que venen temps convulsos i en Estats socials de dret que han de tractar les persones com a subjectes de dret, caldrà atendre molt la dimensió ètica, que va molt més enllà de la dimensió moral o de les tradicions", ha introduït, la professora i conferenciant d'aquest dimecres al Centre de Congressos, Begoña Román, la xerrada 'Ètica en l'acció social'. "Això implica començar a crear espais de moderació i debat sobre quins riscs estem disposats a assumir, perquè és una ètica humana d'incertesa i de complexitat i no una ètica de referents i tradicional, quan ve una època de canvis radicals", ha afegit.

La conferenciant ha explicat que "precisament perquè les coses no van bé es demana ètica; intentem posar en marxa l'ètica perquè tenim problemes, i ara hi ha problemes de credibilitat en els poders fàctics i polítics i manca de confiança de la ciutadania en les institucions; cal ètica perquè estem desmoralitzats".

Preguntada per un traslladat d'aquesta 'Ètica en l'acció social' a 'l'acció política', la professora entén que "els polítics comencen a adonar-se, perquè estan proliferant els codis de conducta i de transparència, que els canvis passen perquè ells practiquin amb l'exemple, perquè són els més interessats en netejar la imatge i convidar persones a presentar-se a la política, perquè ja no tenim l'eròtica del poder, tenim l'anorèxia del poder, no el volem perquè corromp i cal regenerar la política des de l'exemplaritat".

El ministre Espot, que ha introduït la conferenciant, ha recollit el guant i ha manifestat que "cada cop els ciutadans són més exigents i tenen dret a ser més exigents, i això ens obliga als tots servidors públics a tenir sempre presents els components ètics en cadascuna de les nostres actuacions". "Si som tots exemplars i honorables, la percepció de la gent anirà canviant, però no cal traslladar debats o actituds que ens són alienes", ha conclòs el ministre.