Publicitat
Publicitat

Un domicili d'Andorra la Vella i un d'Ordino, entre els escorcolls de la Guàrdia Civil

Quatre escorcolls a Andorra, dos en domicilis particulars, un a Andorra la Vella i un altre a Ordino, i a les seus de dues empreses a Andorra la Vella sense detencions és el resultat de l'operació Térmyca engegada per la Fiscalia Anticorrupció espanyola

La justícia espanyola va emetre quatre comissions internacionals rogatòries per a la col·laboració de les autoritats judicials andorranes en la investigació engegada per aclarir si la destinació dels guanys que una trama al voltant de l’empresa Efial (posteriorment CGI) hauria desviat fons d’ajuntaments de l'estat veí -provinents d’adjudicacions irregulars- cap a comptes del país.

La Batllia va respondre al requeriment de la Fiscalia Anticorrupció espanyola per acompanyar els agents de la Guàrdia Civil en els registres una vegada estudiada la documentació referida al cas i l'interès dels escorcolls. Es confirmen quatre escorcolls en territori andorrà: dos en dues empreses d’Andorra la Vella i dos en domicilis particulars: un d’Andorra la Vella i un altre a Ordino. En aquests, s’hi hauria desplaçat la policia andorrana junt amb agents de la Guàrdia Civil, segons confirmen fonts de la investigació.

S’investiguen delictes d’organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de cabals públics, prevaricació, suborn, tràfic d’influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administracions i infidelitat en la custòdia de documents. En el cas d'Andorra, l'interès de les autoritats judicials espanyoles es troba en el presumpte blanqueig de capitals que s'hauria produït al país fruit de les operacions de Efial en diferents ajuntaments.

La investigació a Andorra se centra en la figura del conseller delegat d’Efial Consultoria, Jaume Sabater. Aquest llicenciat en química, ha estat vinculat a diferents alts càrrecs tant de l’administració pública com de l’empresa privada, especialment al país des del 1987.

El cas arrenca del Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell i de les investigacions del jutge titular Josep Bosch des de l'estiu del 2012. En l'operació d'ahir van ser detingudes onze persones, cap a Andorra.