Societat 31/01/2019

Dallerès torna a perdre al Superior contra el llibre de Salvadó i Tohà

La sentència considera que les afirmacions sobre l'ex-cònsol menor estan emparades en la llibertat d'expressió dels autors

T. Navarro / J. R. Baiges
2 min
Els autors d''El ball de la vida', Anna Tohà i Albert Salvadó. / ED. METEORA

Andorra la VellaEl Tribunal Superior de Justícia ha desestimat el recurs d'apel·lació interposat per l'ex-cònsol menor d'Encamp, Josep Dallarès, en contra d'Albert Salvadó i Anna Tohà, autors d''El ball de la vida', i de l'editorial Meteora, que va publicar la novel·la. Segons l'escrit al que ha tingut accés l'ARA Andorra, l'acusació considera que el llibre vulnera l'honor de Dallerès i demana que en futures edicions s'ometés la part en qüestió o "es procedeixi a rectificar les al·lusions al sr. Dallerès (...), exposant tota la realitat documentada sobre els fets reals i objectius que es pretenen relatar". La primera sentència al respecte, emesa al maig del 2018, ja va desestimar la demanda, entenent que “no s’ha vulnerat l’honor de l’agent pel fet que en el llibre es fes referència a la seva persona”.

El TS considera que els temes que es tracten en el llibre, com són la regulació de la circulació i la seguretat de les persones, s'engloba dins la llibertat d'expressió dels autors i que, encara que a la novel·la es parli de com la negligència del comú encampadà està relacionada amb la disputa per uns terrenys i qualifiqui als cònsols de mesquins i malparits, són "un exercici de la llibertat d'expressió per emetre judicis, opinions i crítiques mitjançant un gènere literari". La sala del tribunal també condemna a Dallerès a pagar les costes judicials.

Encara que els batlles reconeguin que el text incita "a tenir certa imatge negativa del sr. Dallerès" consideren que "responen a la personal i discutible opinió d'aquell que exerceix el dret a la llibertat d'expressió en un determinat context", i no a un atemptat contra l'honor, tal com assegurava l'acusació.

La novel·la 'El ball de la vida', publicada el 2016, parla de l'Evarist i la seva història de superació arran d'un accident de trànsit a Encamp a mitjans dels 80. En el relat s'explica com els familiars del nen veuen com el comú, amb Dallerès com a cònsol menor, amaga informació sobre l'accident a causa de la disputa d'uns terrenys comprats al pare i avi del nen.

stats