Societat 08/07/2018

La decisió de sembrar una part erosionada del pic de la Serrera aixeca polèmica

Alguns muntanyencs critiquen que es prengui aquesta mesura dalt d'un pic, on "la natura ha de fer el seu camí"

ARA Andorra
2 min
Cavalls a la zona on s'ha deixat el material per sembrar la zona.

Andorra la VellaEl comú d'Ordino ha decidit sembrar una part del pic de la Serrera, situat dins el Parc Natural de la Vall de Sorteny, erosionada pel pas de muntanyencs. Durant els darrers dies s'ha pujat tot el material necessari a la zona amb l'ajuda d'un helicòpter, i pròximament es procedirà a fer la sembra i a protegir el terreny amb una tela de coco, que és biodegradable.

Algunes veus han explicat a l'ARA Andorra que no veuen amb bons ulls la decisió, perquè no consideren adequat que se sembri artificialment un pic de 2.912 metres, ja que en aquestes altituds "la natura ha de fer el seu camí". "L'impacte mediambiental serà terrible i farem riure altra vegada", asseguren les mateixes fonts. A més, també alerten que hi ha cavalls i pollins que s'estan menjant l'adob i les llavors de sembrar, amb el perill que això pot comportar per a la seva salut.

En canvi, fonts comunals han indicat que la mesura s'ha pres per evitar que el camí d'accés al pic i les crestes es continuïn desgastant pel vent, la pluja i, sobretot, pel pas de muntanyencs. "Cal reparar-ho per revertir la situació, ja que en aquestes altituds la natura no té capacitat per a reaccionar", adverteixen. "Pot xocar, però és el que hem de fer, perquè l'erosió no és natural, i si fos així no ho tocaríem", han afegit, i ho comparen amb les escales, palanques o cartells que es poden instal·lar en plena natura, que també són intervencions de l'home i ningú posa en qüestió.

Des d'Ordino lamenten que els excursionistes no respectin els camins marcats i vagin obrint noves traces, de manera que el camí està agafant una amplada de 30 o 40 metres, quan hauria de tenir només un metre. Aquesta situació també és preocupant en altres indrets com al camí de l'Estanyó, al Casamanya o a les tarteres del Comapedrosa, ja a la parròquia de la Massana.

L'actuació, que està programada des de fa un any i mig tot i que l'estiu passat no es va poder fer, és necessària per preservar les espècies del parc natural i per evitar "que acabi sent un desert". A més, el sistema que s'utilitza està totalment controlat, i la sembra es fa amb llavors especialment seleccionades al Pirineu. La sembra de terrenys és habitual sobretot a les estacions d'esquí, per recuperar la vegetació en zones on s'han fet moviments de terres o s'han tallat arbres.

Les mateixes fonts han assegurat que la capacitat de visitants que té el parc natural, que rep anualment unes 34.000 persones, està creixent cada cop més perquè és una de les zones de muntanya més accessibles, i alerten que en un futur potser caldrà posar limitacions. De fet, precisament per evitar el col·lapse que viu l'aparcament de Sorteny durant els mesos d'estiu, a partir de dilluns es farà un control d'accés i serà de pagament.

stats