Societat 23/12/2020

Els comuns ja disposen d'un segon test d'antígens gratuït per a cada ciutadà

Fins aquest dimecres aproximadament la meitat dels residents censats l'ha passat a recollir a cadascuna de les parròquies

ARA Andorra
2 min
El punt de recollida des tests d'antígens ubicat a l'antiga plaça de Braus d'Andorra la Vella. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaLes persones que des d'aquest dimecres vagin als punts assenyalats pels comuns per rebre els tests d'antígens que reparteix de manera gratuïta el Govern ja rebran dues d'aquestes proves diagnòstiques, segons ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, tot i que podria ser que no totes les administracions comunals disposin encara dels mateixos. El dirigent ja va anunciar a final de la setmana passada que intentarien distribuir un segon test d'autoconsum a cada resident “perquè l'utilitzi en cadascun dels dos àpats previstos” per aquests Nadals.

És el mateix test que s'ha repartir durant la primera fase, amb les mateixes instruccions. Segons dades del Govern, a dia d'avui, després que es comencessin a distribuir aquest cap de setmana, aproximadament la meitat de la població censada a cada parròquia a passat a recollir-lo. Respecte el cens, Sant Julià ha comptabilitzat un 58% de la seva població, Andorra la Vella, un 50%; Encamp, un 51%; La Massana és la parròquia que registra un percentatge més baix, un 39%; Ordino, un 43%; Escaldes-Engordany, un 47% i Canillo, un 51%.

Andorra la Vella, dilluns

El proper dilluns, 28 de desembre, el comú d'Andorra la Vella començarà la segona ronda de distribució dels tests gratuïts d'antígens a tots els residents a la parròquia d'Andorra la Vella majors de 6 anys per evitar la transmissió de la COVID- 19 durant la celebració de Cap d'any. El punt de recollida de les proves que proporciona el Govern es manté a l'antiga plaça de braus, enfront de l'edifici administratiu del Govern, amb el mateix operatiu que s'ha fet en els darrers dies. Per tant, es recomana que hi acudeixi una única persona, que s'haurà d'identificar amb un document oficial, per recollir els tests de tots els convivents inscrits en la seva unitat familiar. A més, ho haurà de fer a la taula assenyalada amb la lletra que correspon a la inicial del cognom del cap de casa.

El punt de distribució dels autotests estarà obert al públic entre el dilluns 28 i el dimecres 30 de desembre de les 8 a les 20 hores. S'hi podrà accedir a peu o en cotxe i la barrera de l'aparcament romandrà oberta durant els horaris de recollida. Des del comú es ressalta el bon funcionament de la primera fase del repartiment, que acaba aquest dimecres al vespre, que s'ha fet de manera esglaonada i ordenada.

Les farmàcies podran vendre els tests d'antígens amb un marge del 30% sobre el preu de cost

El Govern ha optat per regular els preus de venda dels tests d’antígens que les farmàcies poden vendre perquè els ciutadans s’autotestin. Així, s’ha marcat que puguin vendre aquests tests amb un marge del 30% sobre el preu de cost que han pagat. Aquesta mesura entrarà en vigor el 30 de desembre i tal com ha manifestat el ministre de Salut, Joan martínez Benazet, es pren amb “la voluntat que els ciutadans tinguin la màxima facilitat en adquirir aquests tests”.

Dades sanitàries

Durant la roda de premsa d'aquest dimecres, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha lamentat, en nom del Govern, la defunció d'una persona durant el dia d'ahir (aquest dimarts). Pel què fa als casos positius registrats durant les darreres 24 hores, l'executiu n'ha comptabilitzat 36, amb una mitjana que segueix continguda i que se situa en una trentena de nous casos durant els darrers cinc dies. La pressió sanitària es manté estable, amb 17 pacients ingressats a l'Hospital, dos dels quals a la Unitat de Cures Intensives, i un d'ells que requereix ventilació mecànica.

stats