Societat 01/12/2022

Dels 109 casos totals de Sida detectats a Andorra el 80% correspon a homes

Durant el 2021 es van detectar dos casos nous

ARA Andorra
2 min
Promoció de la lluita contra la Sida.

Andorra la VellaEl ministeri de Salut fa públiques les dades referents al VIH a Andorra coincidint amb motiu del dia Mundial de la Sida. La jornada se celebra mundialment des de 1988 per conscienciar sobre els efectes d’aquesta infecció i donar a conèixer els avenços per evitar-ne la propagació.

Així, Salut ha notificat 2 casos nous durant el 2021, que suposen una taxa d’incidència de 2,51 casos nous per cada 100.000 habitants. Amb aquests, s’han detectat un total de 109 casos de VIH-Sida des que es va iniciar el registre. Un 77,98% corresponen a homes i el 22,02% a dones, de manera que la prevalença dels casos el 2021 se situa en el 0,137%. La vigilància dels casos es basa en un sistema de declaració individual, confidencial i no nominal, en què participen els professionals mèdics del país, els laboratoris d’anàlisis clíniques i les farmàcies.

El principal factor de risc de contacte segueixen sent les conductes sexuals de risc, és a dir, sense protecció. A Andorra el tractament de VIH-Sida està finançat al 100% i, per tant, és gratuït per a totes les persones afectades.

Pel que fa a Europa, la infecció de VIH continua sent un dels problemes importants per a la salut pública. Durant l’any 2021, s’han notificat un total de 106.508 casos nous a la Regió Europea de l’OMS, el que representa una taxa d’incidència de 12 casos per 100.000 habitants.

Coincidint amb el dia Mundial de la Sida, el Govern ha aprovat el reemborsament, per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, dels fàrmacs anomenats PrEP.

A banda, el ministeri de Salut també recorda que els Centres d’Atenció Primària del país ofereixen tests ràpids de detecció de la malaltia gratuïts i confidencials. Una detecció precoç de la infecció permet accedir al tractament adequat per millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar-ne la transmissió. L’any 2021 és van realitzar 14 proves mitjançant el programa de detecció precoç, totes elles amb resultat negatiu.

Amb l’objectiu de facilitar l’accés a la informació al voltant d’aquesta malaltia i dels diferents aspectes relacionats amb la salut sexual, els serveis d’informació oferts per la Consulta Jove també són accessibles i gratuïts per a tota la població.

stats