Societat 30/12/2020

El 73% dels ciutadans practiquen esport almenys un cop l'any

La gimnàstica o el senderisme encapçalen les disciplines més habituals, mentre el bàsquet i el futbol dominen com a públic

Ana
3 min
Ciclistes al camí de les Pardines, a Encamp. / ARXIU

Andorra la VellaQuasi tres quartes parts, el 73%, dels enquestats diuen haver realitzat algun tipus d’esport almenys un cop durant el 2019, el 27% restant no, segons informa aquest dimecres el departament d'Estadística. Els que més han dit haver realitzat esport són els homes, els més joves (a més edat menor percentatge), els andorrans i els francesos, les persones amb major nivell educatiu (a major nivell major percentatge), els estudiants, els enquestats amb major nivell d’ingressos, els que no treballen els caps de setmana normalment i els que viuen a parròquies altes.

El 39% dels enquestats assegura que, a part de caminar o passejar, han practicat esport durant el 2019 tres o més vegades a la setmana, el 25% diu que una o dues vegades a la setmana, el 6% entre una i tres al mes, el 3% almenys una vegada a l’any i el 27% diu que no va fer cap mena d’esports durant aquest any.

Quan es fa la mateixa pregunta diferenciant entre període de vacances i laboral, el 26% diu que practica amb més freqüència durant el període laboral, el 10% durant les vacances i quasi dos terços, el 64%, que de manera indiferent.

Esports més practicats per edats. / ESTADÍSTICA

Dels que han realitzat esport l’any 2019, el 75% diu que ho fa a l’aire lliure de manera habitual, el 23% en un gimnàs privat i el 18% en un gimnàs públic, el 12% a casa, el 10% en altres instal·lacions o clubs esportius públics i el 7% en privats. Entre els que han mencionat altres llocs trobem l’escola, sales de ball i fisioteràpia.

Entre els enquestats que han practicat esport durant el 2019, sense tenir en compte la freqüència, gairebé el 37% diuen que han fet gimnàstica o una activitat física esportiva intensa, també un 37% han fet senderisme o activitats relacionades amb el muntanyisme, un 31% esports d’hivern, un 24% gimnàstica o activitat física esportiva suau, un 23% carrera a peu (córrer) i un altre 23% ciclisme, mentre que un 19% han practicat la natació, un 12% la musculació, culturisme o halterofília, un 8% futbol, un 6% pàdel i un 5% futbol sala. Amb percentatges inferiors al 5% també s’esmenten l’atletisme, boxa i arts marcials, bàsquet, altres activitats físiques amb acompanyament musical, esports aquàtics o tenis, entre altres.

Més de la meitat dels enquestats, el 53%, diu que no és membre, soci o abonat de cap institució esportiva. El 22% ho és d’un centre esportiu comunal, el 17% d’un gimnàs privat, el 9% d’un club o associació esportiva privada i el 5% d’un club o associació esportiva pública.

Assistència a esdeveniments esportius. / ESTADÍSTICA

Quan demanem per l’assistència a esdeveniments esportius, el 25% de la població enquestada diu que ha anat a veure un partit de bàsquet amb accés lliure o amb entrada, de manera desglossada el 18% ho ha fet amb entrada i el 10% de manera gratuïta. El 21% han assistit a partits de futbol, un 11% ho ha fet amb entrada lliure i un altre 11% de pagament. En tercer lloc trobem els esdeveniments relacionats amb el ciclisme, als quals han assistit un 8% d’enquestats, bàsicament amb entrada lliure. Per sota del 5% trobem esdeveniments relacionats amb el motociclisme, l’atletisme, la natació, l’automobilisme, el tenis o l’handbol.

El 76% dels enquestats diu que l’últim esdeveniment esportiu al qual va assistir va ser a Andorra, el 21% a Espanya o França, el 2% en un altre país de la Unió Europea (UE) i un 1% a un país fora de la UE.

stats