Publicitat
Publicitat

Som Com Som demana transparència al Ministeri de Salut

L'associació vol conèixer el full de ruta del Ministeri en el projecte d'estratègia 2016-2020 de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en la lluita contra el sida, les hepatitis víriques i les ETS

L'associació Som Com Som demana que el Ministeri de Salut faci públic els seus fulls de ruta en el projecte d’estratègia 2016-2021: VIH/sida i ETS de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i del mètode profilàctic PrEP. L’associació, que actualment gestiona casos de VIH, demana a través d'una nota una compareixença pública del Departament en qüestió del Miinisteri explicant les mesures previstes per aquest període que estableix l’OMS. En els casos de VIH/sida i ETS -assegura Som Com Som en la nota- aquest departament no ha facilitat cap estratègia per a temporalitzar la prevenció en tots els sectors de la societat, més enllà de les formacions que s’hagin pogut fet, fa temps, a les escoles. 

L'associació Som Com Som demana al Ministeri de Salut el full de ruta en la lluita contra el VIH/SIDA, les hepatitis víriques i les ETS, segons els projectes elaborats a nivell mundial per l'OMS. Les estratègies d’intervenció mundial contemplaran el període 2016-2021 establert per l’organisme mundial. En una nota feta pública aquest dilluns, l'associació afirma que en la 138ena reunió, el Consell Executiu de l’OMS va recomanar que la 69ena Reunió de l’Assemblea Mundial de la Salut examinés el projecte d’estratègia i que la Secretaria redactés un projecte de resolució per a la seva adopció, per la necessitat d’intensificar la resposta mundial a les tres malalties i de contribuir a donar compliment a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. 
  
L'associació recorda que disposa d’aquests tres projectes però es pregunta si el Departament encarregat també, alhora que denuncia la "gravetat" tant del fet que no els tingués, com que sí els tingués i encara no els hagués fet públics. Demana també la "urgència" en el posicionament del Ministeri a favor o en contra de l’ús de prevenció del mètode profilàctic PrEP, així com de divulgar la informació del nou mètode en tots el sectors més vulnerables de contagi, no exclusivament en els joves, ja que -assegura la nota- les dades de la XII Conferencia Internacional de Sida de Durban confirmen que aquest mètode l’utilitzen més els adults de 30 a 44 anys.
 
Som Com Som, a més de voler conèixer els fulls de ruta de què ha d’informar el Ministeri a tota la població, vol conèixer quin és el pressupost per aquest 2016 en la jornada mundial per a la conscienciació del VIH/sida i en el tema formatiu. Recorda que l’any passat el Ministeri de Salut no disposava de pressupost per a fer una bona jornada conscienciadora i el Col·legi de Farmacèutics d’Andorra, a petició del Ministeri, va contribuir amb els materials, i que tampoc no hi va haver formacions. Així, l'associació entén que la situació ha canviat molt i que els plans per eradicar la malaltia de cara al 2030 són ambiciosos, per la qual cosa Andorra ha de fer-hi front amb materials actualitzats. Segons Som Com Som, actualment Andorra no disposa de cap associació per a tractar aquests temes i per això reclama a l'Executiu que Andorra s’adapti a uns tempos i a una normativa. 

Fins a la creació d’una associació específica, Som Com Som afirma que vol ser un punt de referència i d’informació en els temes VIH i ETS. Per aquest motiu, l'associació ha creat un departament amb un expert, amb la finalitat d’informar, assessorar i donar resposta als casos de VIH/sida. Finalment, Som Com Som lamenta "profundament" que actualment no tingui cap tipus de contacte amb cap tècnic o responsable del Departament en qüestió del Ministeri de Salut, tot i ser l'associació de referèn