Societat 22/06/2015

Els discapacitats reclamen el "suport" del Govern perquè les formacions es tradueixin en contractacions

El Ministeri de Salut i Afers Socials proposa elaborar una nova llei d'accessibilitat i modificar la llei sobre els drets de les persones, però les entitats creuen que cal desenvolupar la normativa existent per seguir avançant

Ana
3 min
La reunió de la CONADIS aquest dilluns /M.C.

Andorra la VellaEls representants de les associacions de discapacitats s'han reunit aquest dilluns amb la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer; la secretària d'Estat d'Afers Socials, Ester Fenoll; i el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i els membres de la Comissió Nacional de la Discapacitat (CONADIS) sobretot per "informar-se" de l'estat dels diferents projectes, com ha reconegut el president de la Federació andorrana d'associacions de discapacitats (FAAD), Pere Valls. Els representants del Govern han proposat tallers per procurar la inserció laboral de les persones amb discapacitat, però han deixat en mans de les entitats el seu disseny i planificació. També han manifestat la necessitat d'elaborar una nova llei de l'accessibilitat i les modificacions legislatives que han d'assumir per complir amb el conveni de les Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb discapacitats.

Fenoll ha explicat que cal adaptar la legislació al tractat de l'ONU perquè a l'abril del 2016 s'ha de passar la primera avaluació per determinar-ne el compliment. Un dels elements que canvia és l'"exigibilitat" d'aquests drets, ja que el conveni preveu que es pugui recórrer a la justícia en cas d'incompliment.

Fenoll ha exposat que el Dret a la vida independent, per exemple, es vol complir amb el projecte que va iniciar la Fundació Privada Tutelar i que ara assumeix el Govern i desenvoluparà l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. També abasta la inclusió dins l'escola ordinària, que s'ha començat a fer "amb bons resultats", ha indicat.

Es vol refer llei de l'accessibilitat per tenir-ne una de nova per al 2017 amb els termes d'"accessibilitat i disseny universal". La idea és incloure elements com ara els senyals acústics, l'ús del braille i plantejar noves construccions i serveis aptes per a tots els col·lectius. També cal refer la Llei dels drets de les persones amb discapacitats del 2002, segons Fenoll, perquè la convenció de l'ONU "canvia totalment el marc". "Cal que la societat s'adapti i doni eines perquè les persones es puguin desenvolupar socialment", ha apuntat.

Amb tot, des de les entitats de discapacitats, el president de la FAAD, Pere Valls, ha indicat que el desplegament reglamentari de la Llei de serveis socials i sociosanitaris serà problemàtic i ha demanat que es compti amb el col·lectiu per incloure les seves consideracions. A més, ha descartat una nova Llei d'accessibilitat perquè "l'actual no l'hem desenvolupat tota". De fet, tant en aquest cas com en l'aplicació del tractat de les Nacions Unides, ha manifestat que no s'ha treballat prou i el seu compliment amb les exigències que s'han d'assolir el 2016 és "nul".

Un altre tema habitual és la integració laboral de les persones amb discapacitat. El Govern ha proposat tallers pràctics "per vehicular la inserció laboral d'una manera pràctica". El pla impulsat per la FAAD es pot "reprendre i aprofitar", ha reconegut Fenoll, però es deixa la iniciativa a les entitats. "Nosaltres podem assumir els professionals, el lloc, la logística i ells que proposin els temes. Ells han de liderar", ha assenyalat la secretària d'Estat d'Afers Socials. Aquests tallers podrien abordar la inserció laboral i l'ús de noves tecnologies, ha avançat.

Des de la FAAD, però, han exposat que ja han iniciat contactes amb els sectors empresarials, fan formacions per a familiars i professionals però "el servei d'ocupació no funciona i el Govern ha de donar més exemple amb les contractacions de l'administració", ha opinat Valls. Així, "quan una associació té una iniciativa, se li ha de donar suport", ha demanat, perquè les accions iniciades tinguin efectes pràctics.

El que ha assenyalat també és la disparitat de criteris entre les diferents associacions. "No estem units", ha reconegut, i això dificulta fer arribar propostes concretes a la Conadis i aconseguir millors resultats.

Més de 300 expedients tractats per la Conava

La Comissió Nacional de Valoració (Conava) va tractar durant el 2014 un total de 344 expedients, dels quals 275 van ser resolts favorablement i 54 van ser desfavorables. Segons la tècnica del Ministeri, Marta Pascual, segueix la tendència de l'any passat però "hi ha un lleuger augment en els casos d'infants perquè s'han fet molts esforços de prevenció i s'han analitzat els casos dels nens amb més cura com demana la convenció".

stats