Societat 03/04/2021

Divisió al govern català entre tornar al confinament comarcal o mantenir les mesures

Interior veu com “una opció” restringir la mobilitat però Salut planteja afrontar la quarta onada sense canvis

Pau Esparch
2 min
Vista de la platja de Calella de Palafrugell aquest divendres al matí.

Es fa difícil saber què passarà després de la Setmana Santa amb les restriccions pel covid a Catalunya perquè els màxims responsables del Govern que formaran part de la decisió donen missatges contraposats. El debat és si es mantenen les mesures actuals o es tornen a endurir. El programa Via lliure de RAC1 ha entrevistat aquest matí, amb poca estona de diferència, el conseller d’Interior de la Generalitart, Miquel Sàmper, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol. El titular d’Interior ha dit que veu com “una opció” tornar al confinament comarcal després de Setmana Santa, però el número dos de Salut ha plantejat que la quarta onada es pugui afrontar amb les restriccions vigents.

Sàmper ha recordat que les mesures actuals acaben divendres vinent i que la setmana vinent s’haurà d’acordar, en el marc del Procicat, què es podrà fer a partir del següent cap de setmana. El conseller fa dies que manté la possibilitat de restringir de nou la mobilitat –ara es permet desplaçar-se entre comarques amb una única bombolla de convivència–, tot i que Salut ho allunya. Ramentol ha considerat que si els ciutadans respecten les mesures “és molt probable que el ritme d’augment no abandoni aquest creixement lineal”, sostingut però no vertiginós, de manera que el sistema sanitari ho podria assumir. El risc de rebrot continua en 284 i la velocitat de transmissió ha baixat a 1,20.

Una altra de les restriccions que podrien canviar és el toc de queda. Sàmper s’ha mostrat partidari d’endarrerir-lo una hora: que comenci a les 23 h en lloc de les 22 h. Pel que fa a la normativa que obliga a portar les mascaretes, el conseller d’Interior ha assegurat que els Mossos utilitzaran “la lògica pura” a l’hora de multar a les platges i les piscines. Tot i el debat mediàtic dels últims dies, tant la normativa espanyola d’ús de les mascaretes com la catalana –que s’aplica des del juliol– preveuen les mateixes excepcions; és a dir, que no fan referència explícita a les platges ni a les piscines.

stats